Ostaju iza rešetaka: Produžen pritvor četvorici pripadnika MUP-a TK

by admin
| 17:31

Općinski sud Tuzla produžio je pritvor za dva mjeseca četvorici radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona koji su zbog zlopuotrebe službenog položaja uhapšeni polovinom maja, potvrđeno je Srni u Kantonalnom tužilaštvu.

Pritvor je produžen načelniku Sektora uniformisane policije i vršiocu dužnosti komesara MUP-a Tuzlanskog kantona Samiru Aljukiću /44/, radniku operativnog centra MUP-a Jasminu Kurtiću /43/, te pripadnicima Policijske stanice “Istok” Vedranu Matoviću /42/ i Adnanu Đuloviću /39/.

Oni su uhapšeni 15. maja, kada im je i određen jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona saopštilo je ranije da su sva četvorica osumnjičeni da su od oktobra 2011. do septembra 2013. godine koristili položaj u MUP-u Tuzlanskog kantona i vršili nezakonite radnje.

Aljukić i Kurtić osumnjičeni su kao komandir i zamjenik komandira Policijske stanice “Istok” u tom periodu obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače većeg broja firmi čija su vozila, prilikom kontrole saobraćaja, policajci upućivali na vanredni tehnički pregled i na kojima su utvrđene određene nepravilnosti.

Prekršajni nalozi su dostavljani Aljukiću ili Kurtiću, a policajci su vlasnike firmi upućivali da obave razgovore sa njima da bi zaustavili prekršajne postupke uz određene naknade.

Aljukić i Kurtić osumnjičeni su da su počinili krivično djelo protivzakonito posredovanje u produženom vremenskom trajanju u sticanju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Matović i Đulović osumnjičeni su da su kao policajci Policijske stanice “Istok” počinili krivično djleo zloupotreba i ovlašćenja, produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Kada je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a Tuzlanskog kantona dobila informacije o ovim radnjama, osumnjičeni su pokrenuli izdavanje istih prekršajnih naloga iako su znali da je nastupila apsolutna zastarjelost njihovog podnošenja, navedeno je u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

(TI)