Riješen problem: Novorođena djeca u TK-u dobijaju privremene matične brojeve

by admin
| 13:28
2702_jmbg
  •  
  •  
  •  
  •  

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je pristupio izradi Procedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osiguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB, javlja RTV TK.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudom je utvrdio da odredbe člana 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju (“Službeni glasnik BiH“ broj: 32/01, 63/08 i 103/11) prestaju važiti, što predstavlja problem kod novorođene djece, izuzetno i kod odraslih osoba, kojima se do daljnjeg neće dodjeljivati JMB.

Nepostojanje jedinstvenog matičnog broja predstavlja suštinski i tehnički problem u postupku utvrđivanja svojstva osiguranog lica i unosa podataka o osiguranom licu u matičnu evidenciju osiguranih lica.

Dodjeljeni privremeni identifikacioni broj zdravstvenog osiguranja unosit će se u zdravstvenu legitimaciju iznad polja predviđenih za unos JMB, kako bi se omogućilo da se u istu zdravstvenu legitimaciju naknadno unese dodjeljeni JMB.

Na taj način će biti riješeno pitanje oko izdavanja zdravstvenih legitimacija i pružanja zdravstvene zaštite za novorođenu djecu.


(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.