Tribina HDZ BiH u Tuzli: Prava Hrvata i Bošnjaka rješavati reciprocitetom

by admin
| 12:44
2702_hdz

HDZ BiH u Tuzli je jučer održao javnu  tribinu pod nazivom “Reorganizacija BiH”.

ŽO HDZ BiH Soli, koji je bio i domaćin tribine, timn povodom se i oglasio informacijom za medije u kojoj se navodi:

Suštinski zadatak Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine je zaštititi hrvatski narod diljem naše domovine. BiH mora živjeti na načelu apsolutne ravnopravnosti tri naroda i svih građana. To je, uostalom, bilo i referendumsko pitanje prije 21 godine. Što se tiče Hrvata znamo kako je prošlo i ako će to biti osnova i za današnje razgovore o unutarnjem ustrojstvu BiH onda ćemo se lako dogovoriti da nađemo funkcionalno rješenje te krenemo rješavati ekonomske i socijalne probleme svih ljudi u BiH-, kazao je prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na javnoj tribini “Reorganizacija BiH” sinoć u Tuzli.

Čović je kazao kako HDZ BiH nema kompromisa oko tri osnove u rješavanju pitanja funkcioniranja BiH:

-BiH mora biti u međunarodno priznatim granicama, a što podrazumijeva jedinstveni pravni i ekonomski prostor; BiH mora imati euroatlanski, europski put za što nema alternative; U BiH mora biti ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda-.

U okviru takvih stajališta, u kojima nema mjesta “političkoj trgovini” ni s jednim prostorom na kojemu žive Hrvati niti kompromisa oko ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda ma u kojem dijelu BiH živjeli, HDZ BiH, kako je kazao Čović, nastupa u razgovorima s predstavnicima drugih političkih stranaka, Europske unije i međunarodne zajednice.  To je bila poruka i hrvatskom narodu u Tuzlanskoj županiji da nema razloga za bojazan kako će neki prostor gdje Hrvati žive biti zaboravljen ili izostavljen iz pregovora i zagovaranja apsolutne jednakopravnosti.

U mnoštvu ideja koje su trenutačno na stolu, HDZ BiH inzistira na onima koje će biti jednoobrazne, s istim pravima,  primjerice Bošnjacima u većinski hrvatskom području kakva bi imali Hrvati u većinski bošnjačkom području, bilo da se ostvaruju kroz reciprocitet, tzv. kvote ili neki drugi provediv način. Čović je kazao kako u nekoliko razgovora predsjednici SDP-a i SDA, Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić, nisu pokazali zanimanje da se takav stranački odnos kroz legitimne predstavnike uspostavi u Tuzlanskoj i Posavskoj županiji.

– Zato danas imamo nezadovoljstvo većine Hrvata u Tuzlanskoj županiji i većine Bošnjaka u Posavskoj županiji-, kazao je Čović.

On je podržao Županijski odbor HDZ BiH Soli u stajalištima o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u Tuzlanskoj županiji u svjetlu najnovijih previranja.

Mijo Krešić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli je potvrdio da u razgovorima s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka u Skupštini Tuzlanske županije iznosi stajalište kako HDZ BiH treba sudjelovati u županijskoj izvršnoj vlasti i to na ustavnim načelima o zastupljenosti konstitutivnog hrvatskog naroda u tijelima vlasti i pristupa javnim službama.

Na odlično posjećenoj tribini “Reorganizacija BiH” u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru, uz predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika ŽO HDZ BiH Soli Mije Krešića, govorili su još zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, potpredsjednici Borjana Krišto i Anto Domić te glavni tajnik Vlado Đojić – saopšteno je iz Odjela za informiranje ŽO HDZ BiH Soli

(TI)