Tuzlanski taksisti od jutros štrajku glađu: Odustati nećemo, samo nas hitna pomoć može odvesti!

by admin
| 17:05
2502_strajk
  •  
  •  
  •  
  •  

Grupa samostalnih taksista koja je jutros započela štrajk glađu ispred Općine Tuzla poručila je da će ustrajavati u svojim zahtjevima za dobivanjem dozvola za taksiranje na području općine sve dok se njihov problem ne riješi ili dok ne završe u bolnici – piše Bportal.ba.

Za ovaj vid protesta opredijelili su se nakon što im općinske vlasti ni poslije višegodišnjeg dopisivanja i molbi nisu omogućile taksi stajalište i dozvolu za prijevoz putnika u Tuzli.

-Rođen sam i živim u ovom gradu, a morao sam se prijaviti u Lukavcu. Takav je slučaj i sa drugim kolegama. Ako se vraćamo kući, dakle u Tuzlu, i negdje u gradu nas zaustavi putnik i mi ga povezemo, u tom slučaju nas kažnjavaju. Kazna je 500 KM. Osim toga, u drugim općinama nam oštećuju vozila i praktično nas tjeraju sa svog područja jer ispada da tamošnjim taksistima mi otimamo putnike i zaradu-ističe Jasmin Jahić, predstavnik taksista.

Situacija je, ističe on, veoma kompleksna i zakoni se krše. Istovremeno dok se ovim tuzlanskim taksi prijevoznicima govori da su svi kapaciteti u pogledu broja dozvola popunjeni, neki prema čudnim kriterijima dobivaju dozvole za rad.

-Dešava se da prvo dobiju dozvolu, a onda idu da polažu ispit za taksistu-kazao je Jahić.

Među štrajkačima je i Salko Dropić, koji se prijevozom i taksiranjem bavi od 1981. godine. Njemu je prvobitno rečeno da mu se dozvola za taksiranje u Lukavcu izdaje privremeno i da je to neko prijelazno rješenje. Međutim, u Lukavcu je ostao tri godine, a svaki zahtjev njegov za radom u Tuzli je odbijen.

-Volio bih porodicu hraniti od svog rada, jer to još uvijek mogu-kazao je pedesetpetogodišnji Dropić.

Vozači, kolege taksisti i prolaznici štrajkačima pružaju podršku. Dok su sjedili na stepenicama ispred ulaza u zgradu Općine, prošao je Nazif Mujić, dobitnik srebrenog medvjeda za najboljeg glumca na Berlinaleu.

Mujić je, podižući palac uzrak, taksistima uputio riječi podrške.

-Što se tiče uposlenika Općine, dok su dolazili na posao, neki bi nas pozdravili, a neki okrenu glavu. Jedno je sigurno-mi odustati nećemo. Odavde možemo jedino hitnom otići na Gradinu (Univerzitetski i klinički centar Tuzla, op.a.), jer ćemo svojim zdravljem platiti sve ovo, ali izdržat će makar dvojica od nas-poručio je taksista Elvir Imamović.

Tuzlainfo / Bportal.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.