Saradnja komunalnih preduzeća Tuzle i Užica: Realizuju projekat selekcije čvrstog otpada u 28 škola

by admin
| 9:43
2402_komun
  •  
  •  
  •  
  •  

Na osnovu poziva Delegacije Evropske unije Republike Srbije i Delegacije Evropske unije Bosne i Hercegovine,

Od početka ovof mjeseca počela je realizacija projekta „Uspostavljanje sistema primarne selekcije otpada u školama u Užicu i Tuzli“, kao dio Prekograničnog programa Srbija-Bosna i Hercegovina, finansiranog od strane IPA.

Projekat će realizovati dva javno-komunalna preduzeća „Duboko“ iz Užica (Srbija) i „Komunalac“ Tuzla, a cilj je uspostava primarne selekcije čvrstog otpada u 28 osnovnih i srednjih škola u Tuzli i Užicama koje ovu vrstu otpada ne tretiraju odvojeno.

Bez obzira na postojeće strategije, smjernice i regulative za čvrsti otpad usvojene u Srbiji i Bosni i Hercegovini, njihova implementacija je nažalost neadekvatna i dovodi do konstantnog porasta produkcije otpada. Taj problem su prepoznala su dva javno-komunalna preduzeća i lokalne samouprave Užica i Tuzle koje će kroz projekat „Uspostavljanje sistema primarne selekcije otpada u školama u Užicu i Tuzli“ „Schools waste less“ pridonijeti održavanju visokog kvaliteta okoliša pograničnog područja saradnjom u zajedničkim inicijativama.

Kroz realizaciju projektnih aktivnosti učenici će steći znanje o otpadu, načinu njegovog zbrinjavanja i važnosti adekvatnog odlaganja za čovjeka i okolinu. U sklopu edukacije učenika, nastavnika, školskog osoblja i uposlenika javno-komunalnih preduzeća planirana je organizacija edukacijskih treninga, seminara kao i kviz takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola. Za najistaknutije učenike stvorit će se prilika za učešće na dva regionalna Eko-kampa.


Javno-komunalna preduzeća će obezbjediti sve potrebne tehničke uslove za realizaciju projekta što podrazumjeva angažman ljudi, postavljanje kanti  u školama za četiri vrste generiranog otpada, osiguranje adekvatne mehanizacije tj.vozila za transport odvojenog otpada, te transport otpada do postrojenja za selekciju i dalji tretman otpada.

Pored Javnog komunalnog preduzeća “Komunalac” Tuzla i “Duboko” Užice, partneri projekta su: „Regionalna razvojna agencija“ Zlatibor, Asocijacija učitelja „Opstanak“ i „Centar za ekologiju i energiju“ Tuzla.

Tuzlainfo / Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.