Zbog diskriminirajućeg položaja: Grupa tuzlanskih taksista počinje štrajk glađu!

by admin
| 8:25
2302_taxi
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon višemjesečnog obraćanja nadležnim općinskim strukturama, te upozoravanja na nelegalne radnje pri dodjeljivanju taksi stajališta u Tuzli od strane Općine, te ugnorisanja od tsrane nadležne Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla, grupacija samostalnih taksi prijevoznika odlučila je u ponedjeljak 25. februara ispred zgrade Općine Tuzla početi štrajk glađu.

– Samostalni taksi prijevoznici, rođeni i nastanjeni u Tuzli, smo pojedinačno tokom proteklih šest godina predali zahtjeve Općini Tuzla za dodjeljivanje taksi stajališta u Tuzli. Svakodnevno smo bili svjedoci prakse nadležne Službe, koja se pri dodjeli taksi stajališta ne rukovodi zakonskim regulativama niti iste postoje. Nakon višegodišnjeg čekanja, bili smo prisiljeni da djelatnost prijavimo u općinama Lukavac i Kalesija, gdje smo ostvarili pravo na taksi stajalište i uredno izmirivali sve zakonski propisane obaveze. Ali, uvođenjem novog Zakona o cestama u Tuzlanskom kantonu, dovedeni smo u neravnopravan i diskriminirajući položaj u odnosu na sve taksi prijevoznike u Tuzli – ističe Elvir Imamović, predstavnik grupe taksista.

Kako ističu, od Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla traže da im se odobri prenos sadašnjih taksi stajališta, sa lokacija u Lukavcu i Kalesiji, na lokacije u Tuzli, nakon čega bi pristupili registraciji djelatnosti kod općinske službe.

– S obzirom na činjenično stanje kada je u pitanju postupanje nadležne općinske Službe po datom pitanju, naš jedini preostali način da ostvarimo svoja prava i egzistenciju, ali i upoznamo građanke i građane Tuzle o načinu rada Općine Tuzla je da stupimo u najavljeni štrajk glađu ispred zgrade Općine Tuzla – napominje Imamović.

Taksisti navode da u njihovim nastojanjima imaju podršku Ministra trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona dr. Sc. Senaida Hadžića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove gospodina Besima Durakovića i predsjednika Komisije za ljudska prava i zaštitu građana Općinskog vijeća Tuzla gospodina Mirnesa Ajanovića.

(Tuzlainfo) / Foto: Ilsutracija (internet izvori)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.