Roditelji i učenici OŠ Jala poručili Vladi TK: Nećete nam oteti našu školu

by admin
| 14:09
01_tuzla
  •  
  •  
  •  
  •  

Nekoliko stotina roditelja čija djeca pohađaju Osnovnu školu Jala u Tuzli okupilo se sinoć u fiskulturnoj sali ove škole u znak protesta protiv namjera Vlade Tuzlanskog kantona da ovu obrazovnu ustanovu – ukine, piše Bportal.ba

“Ne damo školu”, natpis koji se nalazi svuda, od ograde, preko ulaznih vrata, do unutrašnjosti škole, najbolje ilustruje stav roditelja i učenika.

Članovi Vijeća roditelja i Školskog odbora informisali su roditelje o sastanku kojeg su imali s resornom ministricom Nađom Avdibašić-Vukadinović i savjetnikom premijera Vlade TK Mirsadom Bakalovićem.

-Od vas tražimo da nam kažete da li želite da nastavimo borbu. Ovo jeste borba, a naši protivnici su opasni, spremni i na laži i podvale-kazala je Indira Kamerić, predsjednica Vijeća roditelja, pozdravljena burnim aplauzom.

Plan Vlade TK predviđa da se OŠ Jala ukine, da oko 500 učenika bude premješteno u druge škole, a da se školske prostorije daju na korištenje Univerzitetu u Tuzli. S druge strane, Univerzitet bi trebao da napusti Dom armije, u koji bi uselio Općinski sud Tuzla.

-Na sastanku su nam spominjali interese države, interese profesora, zaposlenika…Niko ne spominje interese naše djece, kazala je Kamerić.

Skupu je prisustvovao i rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović, koji je decidno kazao da Univerzitet nikada nije od Vlade ili Ministarstva tražio prostorije ove škole.

-Mi to nikada nismo tražili, niti to želimo. Mi želimo da Univerzitet ostane u Domu armije do izgradnje kampusa, kazao je rektor Halilović.

Bivši dugogodišnji direktor ove škole Enes Huseinagić, aktuelni vijećnik u OV Tuzla, naglasio je da se danas i Kolegij OV izjasnio protiv ukidanja škole.

Roditelji su na kraju potpisali peticiju, kojom su ujedno dali podrški Vijeću roditelja da istraje u borbi za očuvanje škole.

(Tuzlainfo / Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.