Ministarstvo želi ukinuti OŠ Jala: Roditelji ogorčeni, najavljuju i proteste!

by admin
| 12:11
01_tuzla

Informacija da Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona planira da ukine Osnovnu školu Jala u Tuzli, izazvala je šok i nevjericu kod uposlenika, ali prije svega roditelja – piše Bportal.ba.

No, nakon prvobitnog šoka roditelji su odlučili da se organizuju i preko Vijeća roditelja spriječe ovaj plan Ministarstva. Najavili su, ako to bude potrebno, i masovne proteste.

Prvi koraci su već poduzeti. Vijeće roditelja se pismima obratilo resornoj ministrici Nađi Avdibašić-Vukadinović, Skupštini TK i Općinskom vijeću Tuzla. Za ponedjeljak je, kako je za Bportal.ba potvrdila predsjednica Vijeća roditelja Indira Kamerić, zakazan i opći roditeljski sastanak.

– Nećemo dozvoliti da se zbog nečijih hirova i nesposobnosti ukida škola koja ispunjava sve moguće standarde, koja ima stručni kadar, 18 odjeljenja i blizu 500 učenika – kaže Indira Kamerić.

Plan Ministarstva, kako su roditelji informisani, je da prostorije OŠ Jala daju na korištenje Univerzitetu u Tuzli, u zamjenu za Dom armije, koji bi se, pak, koristio za potrebe pravosudnih institucija.

Blizu 500 osnovaca iz naselja Stupine, Zlokovac, Kula, Orašje i drugih koja gravitiraju ovoj školi, bili bi prinuđeni da nastavu pohađaju u drugim školama.

– Prosto je nevjerovatno da je nekome takav plan uopće pao na pamet-kažu ogorčeni roditelji.

Kako saznajemo, za ponedjeljak je zakazan i sastanak ministrice Avdibašić-Vukadinović sa menadžmentom ove škole.

(Tuzlainfo / Bportal.ba)