Tuzla domaćin kardiolozima iz BiH i svijeta: Na kongresu stručnjaci iz 12 zemalja!

by admin
| 15:46
1402_kongres
  •  
  •  
  •  
  •  

U organizaciji Udruženja kardiologa BiH i Univerzitetskog kliničkog centra održat će se VI kongres kardiologa i angiologa Bosne i Hercegovine i  II kongres medicinskih sestara-tehničara Bosne i Hercegovine u Tuzli od 30. maja do 1. juna 2013. godine.

Na kongresu će biti prezentovane aktuelne teme iz oblasti neinvazivne i invazivne kardiologije, kardiovaskularne hirurgije, a bit će prezentovano i sedam novih vodiča od evropskog udruženja kardiologa (ESC) za dijagnostiku i liječenje srčanih bolesti.

Kongres će biti prilika da kardiolozi, kardiovakularni hirurzi i stručnjaci iz oblasti e-kardiologije iz Bosne i Hercegovine, regiona, EU i svijeta, razmijene naučna i stručna dostignuća, kao i aktuelne informacije iz oblasti kardiovaskularne patologije.

Prema riječima predsjednice organizacionog odbora, prof. dr. Zumrete Kušljugić, veliku podršku u organizovanju kongresa pružila je Evropska asocijacija kardiologa, koja će u sklopu kongresa organizovati kurs na temu „The cardiovascular continuum in evidence based medicine“ koji će voditi profesor Panos Vardas, predsjednik Europskog kardiološkog društva.
Takođe, bit će održan i kurs iz kardiopulmonalne reanimacije, koji će voditi Fayyaz A. Mazari  iz  Emory University Hospital, Atlanta, SAD.

Tokom kongresa će biti održan zajednički sastanak (joint meeting) sa Kardiološkim društvom Hrvatske na temu „Srčane insuficijencije“, kao i sa Udruženjem kardiologa Srbije na temu „Interventne kardiologije“, a kao nastavak dugogodišnje saradnje sa republikom Turskom, tradicionalno će se održati zajednički sastanak (joint meeting) sa Turskim kardiološkim društvom, gdje je predviđen dolazak više od 60 kardiologa.

Na kongresu će biti prikazane i teme iz oblasti e-kardiologije, kao i najnovija dostignuća koja povezuju kardiologiju i IT tehnologije.

Uz eminentne stručnjake iz Bosne i Hercegovine, bit će prisutni stručnjaci iz pojedinih oblasti kardiologije i kardiohirurgije, iz Republike Hrvatske, Republike Srbije, Republike Slovenije, Republike Makedonije, Republika Crne Gore, SAD-a, Republike Francuske, Republike Italije, Republike Turske, Kraljevine Saudijske Arabije, Republike Njemačke i države Katra.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.