Univerzitet u Tuzli: Promovisana knjiga rektora Envera Halilovića

by admin
| 11:54
1402_untz

U prepunom amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u srijedu, 13. februara 2013. god. upriličena je promocija knjige prof. dr. Envera Halilovića “Postsovjetski geopolitički prostor i Balkan”. Prof.dr. Enver Halilović, bio je ambasador Bosne i Hercegovine u Moskvi, a svoja neposredna iskustva, koja se prije svega odnose na rusku geostratešku politiku i njen utjecaj na Balkan, pretočio je u knjigu.

O knjizi i njenom značaju govorili su promotori akademik prof. dr. Muhamed Filipović, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak i modator prof. dr. Najil Kurtić.

Akademik Filipović kazao je, uz ostalo, da je pojavljivanje ove knjige samo po sebi naučni i politički događaj. Do sada se, naglasio je, niko u Bosni i Hercegovini na ovakav način nije bavio Rusijom, ruskom politikom i njenim utjecajem na Balkan, a prvenstveno na BiH.

– Ova knjiga je značajna zbog toga što je prva knjiga tog karaktera kod nas i drugo što je Rusija tako značajan faktor u svakom smislu i za nas. Ovo je, uz sve ostalo, prvi bh diplomata koji je napisao knjigu o zemlji u kojoj je bio, čime je pokazao da je ozbiljno radio svoj posao, što se ne može reći za ove druge diplomate – kazao je Filipović.

– Ova knjiga je dubinski posvećena jednoj važnoj zemlji, koja se u snažnom kapacitetu ponovo vratila na međunarodnu scenu. Knjiga nije namijenja samo akademskoj javnosti, već i široj čitalačkoj publici. Knjiga obiluje i dokumentima i prepiskama, tada ambasadora, prof. dr. Envera Halilovića, iz kojih se, nažalost po nas, vidi jedna apriori prosrpska politika Rusije kada je u pitanju Balkan. Knjigu, ipak, treba iščitavati i razumijevati na način da u politici nema vječnih neprijatelja, već da postoje samo vječni interesi – naglasio je prof. dr. Nerzuk Ćurak, dodajući da je knjiga i svojevrsna poruka bh diplomatiji da je potrebno uspostavljati bolje odnose (i) sa Rusijom.

Prof. dr. Halilović je naglasio da je prostor Zapadnog Balkana, posebno BiH, pod velikim utjecajem velikih geopolitičkih sila, poput Rusije, Turske, Evropske Unije i SAD.

U knjizi, koja se bavi geopolitičkim ambicijama Rusije na postsovjetskom i području Balkana, objavljen je dio originalnih dokumenata o korespodenciji tadašnjeg ambasadora Halilovića sa ruskim, ali i domaćim zvaničnicima, koji otkrivaju neke zanimljive detalje.

– Nažalost, BiH nema razvijenu diplomatiju niti izgrađene odnose sa velikim silama, tako da često nejasno izražava svoje interese prema nekim od tih aspiracija prema ovom prostoru, kazao je Halilović.

– Politički led na kojem stoji Bosna i Hercegovina traje 20 godina, zaključuje autor. Različiti interesi i različiti stavovi velikih sila koje se prepliću na njenom području u značajnoj mjeri su uticali na činjenicu da je BiH jedina država na Balkanu koja još nije stala na svoje noge. Kupovinom energetskih postrojenja u Srbiji i BiH, Rusija je pojačala svoje interese na Balkanu, čime je postala nazeobilazan ekonomski, ali i politički faktor u regionu.

Knjiga “Postsovjetski geopolitički prostor i Balkan” poslužiće za naučno-istorijske, politološke, filozofske, antropološke, demografske i druge studije u vezi sa ovim prostorom.

(TI/UNTZ)