Tuzlanski kanton: Uništeno 19 hiljada litara mlijeka „Vindija“, iz prodaje se povlači tunjevina

by admin
| 12:41
1302_mlijeko

Veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona je, postupajući po upustvu Ureda za veterinarstvo BiH, izvršila neškodljivo uništavanje 19.439 litara originalnog tetrapak pakovanja trajnog mlijeka sa 2,8 posto mliječne masti, oznake “Z bregov”, proizvođača “Vindija” d.d. Varaždin R. Hrvatska, sa datumom upotrebljivosti do 24. maja 2013 godine, javlja Fena.

Pored toga, veterinarska inspekcije KUIP-a TK je, po nalogu granične veterinarske inspekcije, a do okončanja postupka ispitivanja i provjere prisustva alfa-toksina M1 u mlijeku, van prometa stavila još dvije pošiljke mlijeka proizvođača “Vindija” i “Dukat” iz Hrvatske.

Ukoliko rezultati analize pokažu nedozvoljeno odstupanje od propisanih vrijednosti afla-toksina M1, ove dvije pošiljke, u količini od 1.780 litara, bit će tretirane u skladu sa važećom zakonskom regulativom i uputama granične veterinarske inspekcije.

U međuvremenu, veterinarski inspektori KUIP-a TK vrše intenzivno uzorkovanje mlijeka i drugih proizvođača. O rezultatima analize uzorkovanih vrsta mlijeka, potrošači na području Tuzlanskog kantona će biti pravovremeno informisani, javlja Tuzlanski portal TIP.ba.

Istovremeno, na tržištu su se pojavile i određene količine konzervirane tunjevine, uvezene posredstvom tržnog lanca Konzum, kod koje su utvrđene nedozvoljene količine histamina.

Pored nje, upitna je i Rial tunjevina, komadići u salamuri, porijeklom sa Tajlanda.

Obje vrste tunjevine bit će povučene iz prometa i trenutno ih nema na policama tržnih centara na prostoru Tuzlanskog kantona.

Dopisom, dostavljenim nakon analizom potvrđenog prisustva škodljivog sastojka (alfa-toksina M1) u mlijeku nekih proizvođača iz Republike Hrvatske, Ured za veterinarstvo BiH je entitetskim inspekcijama i inspekcijama Brčko Distrikta dostavio upute za postupanje sa vrstama i količinama mlijeka koje su uzorkovane na graničnim prelazima, te ih obavezao na uzorkovanje drugih vrsta mlijeka koje su u prometu na teritorijama u njihovoj nadležnosti.

(TI)