MUP TK: U prošloj godini 57, u ovoj već šest anonimnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama

by admin
| 16:07
1202_mup

U toku 2012. godine na području iz nadležnosti Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, samo na području općine Tuzla evidentirano je 57 anonimnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava i u svim slučajevima se radilo o lažnim dojavama.

Operativnim radom na terenu uspješno je rasvjetljeno 26 slučajeva anonimnih dojava. Istragama je utvrđeno da su lažni dojavljivači uglavnom maloljetnici koji podliježu krivičnoj odgovornosti i protiv istih je nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Tuzla dostavljen Izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“ iz člana 342. stav 1 KZ FBiH. Za počinioce ovih krivičnih djela KZ FBiH predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci.

U periodu januar – februar  2013. godini evidentirano je 6 anonimnih dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi i, kako je utvrđeno, u svim slučajevima se radilo o lažnim dojavama. Policijski službenici PU Tuzla rade intenzivno na otkrivanju izvršilaca ovog krivičnog djela te su u prethodnom periodu identifikovali tri maloljetna lica, za koje se sumnja da su u mjesecu decembru 2012. godine u pet slučajeva lažno prijavili postavljanje eksplozivne naprave i to u: JU Srednja saobraćajna škola Tuzla i JU Srednja elektro-tehnička škola Tuzla, kao i dva slučaja lažnog prijavljivanja u januaru 2013. godine u JU Sredna saobraćajna škola Tuzla. Protiv navedenih maloljetnih lica će nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Tuzla biti podnesen Izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“.

Iz dosadašnjih provedenih kriminalističkih obrada da se zaključiti, da ovim radnjama pribjegavaju maloljetnici odnosno učenici srednjih škola i da je podnošenje lažnih prijava o postavljenim ekplozivnim napravama prevashodno motivirano izbjegavanjem nastavnog procesa i školskih obaveza, zatim ispoljavanjem objesti pojedinih učenika a u nekim slučajevima i koristoljubljem što će biti predmet posebne pažnje službenika policije. Obzirom na povećan broj dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, aktuelne lažne dojave predstavljaju značajan problem kako za policijske službenike, tako i za menadžment škola ali i za druge subjekte u zajednici.

Nakon zaprimljenih dojava na lice mjesta izlaze policijski službenici jer se svakoj prijavi pristupa kao da je riječ o stvarnoj opasnosti. Policiji je najčešće potrebno nekoliko sati da pregleda prostor za koji ima dojavu o postavljenoj bombi. Radi se o vrlo ozbiljnom prestupu, koji ne samo da izaziva strah i evakuaciju učenika i osoblja na određenoj lokaciji, već i dodatne troškove za angažovanje ljudi, tehnike i opreme kako Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a, tako i službi koje se angažuju u takvim slučajevima, kao što su Služba hitne medicinske pomoći i vatrogasci. Stoga, treba imati u vidu da ovo negativno ponašanje  može imati posljedice za maloljetne izvršioce u smislu krivičnog progona, i eventualno da im oteža upise u specijalističke škole, pa i zapošljavanje, a kod ostalih učenika osjećaj straha i nesigurnosti.

Pored krivične odgovornosti, prema Zakonu o srednjem obrazovanju i odgoju TK-a, učenici snose i disciplinsku odgovornost, jer lažna dojava o podmetnutim eksplozivnim sredstvima u školama, predstavlja težu povredu obaveza učenika, a shodno navedenom, apelujemo na menadžment škola da postupaju sukladno navedenom Zakonu, te da se prema učenicima za koje se ustanovi da su vršili lažne dojave, izrekne odgovarajuća pedagoška mjera.

U proteklom periodu u više navrata smo ukazivali na navedene činjenice, te smo posebno upozoravali roditelje na njihovu obavezu dužnog staranja o maloljetnim licima kao i na potrebu stalnog nadzora nad istim. Posebno smo isticali činjenicu da su ovakve radnje maloljetnika nezakonite, te da će policijski službenici u svim slučajevima kada utvrde da je maloljetnik izvršio lažnu dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi, protiv istog nadležnom tužilaštvu dostaviti izvještaj zbog počinjenog krivičnog djela „Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“. Takođe ubuduće i protiv roditelja će biti podnesen izvještaj kada se utvrdi postojanje osnova  sumnje da su počinili  krivično djelo „Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika„ iz člana 219 KZ FBIH.

Budući da je evidentna tendencija povećanja broja slučajeva anonimnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, iz Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona apeluju na Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Pedagoškog zavoda TK-a, menadžmente škola, vijeća roditelja i vijeća učenika da se aktivnije uključe u rješavanje ovoga problema. Posebno naglašavamo da će policijski službenici u narednom periodu poduzimati pojačane aktivnosti na preveniranju, rasvjetljavanju i dokumentovanju lažnih dojava u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Ističemo potrebu za proširenjem neophodne saradnje članova Uprave i menadžmenta škola, sa policijskim službenicima, radi razmjene informacija o mogućim počiniocima ovakvih krivičnih djela, a u svrhu prevencije budućih događaja, smanjenja ove pojave na prihvatljivu mjeru, zaštite samih učenika, provođenja nesmetanog nastavnog procesa, te stvaranja što povoljnijeg sigurnosnog okruženja na području TK-a – navodi se u saopštenju MUP-a TK.

(TI)