Zaplešite pred MUP-om TK: JEDNA MILIJARDA USTAJE – kampanja protiv nasilja nad ženama

by admin
| 11:39
1202_milijarda
  •  
  •  
  •  
  •  

Udruženje Radio Kameleon – Otvorena Mreža ljudskih prava i demokratije zajedno sa partnerima iz Tuzle, ove godine će uzeti učešće u organizaciji velike svjetske akcije: “JEDNA MILIJARDA USTAJE” – kampanja protiv nasilja nad ženama.

JEDNA MILIJARDA USTAJE   je događaj koji je pokrenut kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku po kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana. Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi, procjenjuje se da čak JEDNA MILIJARDA ŽENA, DJEVOJAKA I DJEVOJČICA trpi nasilje.

Akcija je pokrenuta  da svijetu pokaže našu zajedničku snagu, našu brojnost i solidarnost koja prevazilazi granice.

JEDNA MILIJARDA USTAJE   će se odvijati simultano u 190 zemalja, a samoj kampanji se pridružilo više od 15.000 organizacija i pojedinaca/ki, među njima članovi/ce vlada i parlamenata i ugledne javne osobe. U BiH će se protestno plesati u Mostaru, Banja Luci, Travniku, Turbetu, Brčkom, Visokom, Doboju, Tuzli, Zenici, Sarajevu, Jablanici, Prijedoru  itd.

Dana 14. februara u 14 sati aktivisti i aktivistkinje će zaustaviti sve dnevne obaveze nakratko, izaći na ulice, protestirati i  plesati – saopšteno je iz Udruženja Radio Kameleon.

Tim povodom sutra u 12h i 5min u prostorijama radija Kameleon će seodržati press konferencija  na kojoj će se medijima obratiti predstavnice udruženja Vive žene, Žene Srebrenice, HO Horizonti, Magic factory, Asocijacije srednjoškolaca TK i NVO Kameleon.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.