Rudnici „Kreka“ pred stečajem: Direktoru se sudi, dug uvećan za 330 miliona KM!

by admin
| 10:40
2112rud
  •  
  •  
  •  
  •  

Rudnici mrkog uglja “Kreka” posluju u sve većim gubicima. Rudarima se godinama ne uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje. A zbog zloupotrebe položaja i ovlasti generalnom direktoru Rešadu Husagiću sudi se pred Općinskim sudom u Tuzli – piše federalna.ba.

Rudnici mrkog uglja “Kreka” su pred stečajem. Godinama posluju u milionskim gubicima, prošlogodišnji gubitak procjenjuje se na oko 34 miliona maraka. Obaveze prema dobavljačima iznose oko 75 miliona maraka. Savjetnik direktora RMU “Kreka” Salih Delić upravu smatra najodgovornijom za takvo stanje. “Uprava nije sposobna voditi ovo preduzeće. O tome govore i podaci i rezultati postignuti u posljednjih 11 godina, kada je gubitak narastao preko 330 miliona maraka”, kaže on.

Sve te godine rudnicima “Kreka” je upravljao Rešad Husagić, koji rudarima ne uplaćuje zdravstveno, a ni penziono osiguranje, kaže Delić. Prema njegovim riječima, zdravstvena knjižica se ovjerava za nekoliko dana ili samo za dan ovjeravanja.

No, ti problemi ne zanimaju Sindikat “Kreke”. Delićevim tvrdi da predsjednik Sindikata ima menadžerski ugovor, te da su pojedini članovi Izvršnog odbora Sindikata raspoređeni na radna mjesta za koja uopće ne posjeduju školsku spremu.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Safer Mušanović smatra da su upravo te osobe zbog ugovorenih plaća podlegle pritiscima rukovodstva i ne brane sindikalne interese.

Član Glavnog odbora sindikata rudara Fertik Glibanović tvrdi da postoje osnovi sumnje da Husagić finansira političke opcije koje mu daju podršku za uvođenje trećih lica u rad u Kreki, čime praktično, kako tvrdi Glibanović, Husagić pere novac koji se koristi za finansiranje ljudi koji mu pružaju političku podršku.

Zbog zloupotrebe položaja Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Rešada Husagića, generalnog direktora rudnika “Kreka”, i preduzeća koja su poslovala s “Krekom”, zbog štete od oko 120.000 maraka.

„Zloupotrijebio je svoj službeni položaj te potpisao fakture za firmu Junuzović-kopex, iako je znao da ti poslovi nisu urađeni“, kaže portparol Tužilaštva TK-a Admir Arnautović.

Zbog utaje poreza Husagiću godinama se sudi pred Općinskim sudom u Tuzli. Optužen je da je “Kreki” protivpravno pribavio korist od tri miliona maraka. I pored svega toga, Husagić ima bezrezervnu podršku menadžmenta JP Elektroprivreda BiH, u čijem koncernu su rudnici Kreka. Husagić je odbio da govori za FTV.

(TI / Federalna.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.