Nezadovoljstvo boračkih udruženja: Zašto se prave uštede na borcima iz Tuzle?

by admin
| 13:04
0702_borci
  •  
  •  
  •  
  •  

Ako se u narednom periodu ne ispune njihovi zahtjevi, pripadnici tuzlanskih boračkih udruženja će organizovati masovne proteste, ali i zatražiti smjenu kantonalnog ministra Zijada Mahmutovića – piše Oslobođenje.

Naime, oni su na jučerašnjoj pres-konferenciji zatražili od Vlade i Ministarstva da im se daju zakonom predviđena prava, te da promijene odluku o dodjeli novčanih nepovratnih sredstava, kao i beskamatnih kredita za boračke kategorije.

– Imamo tešku situaciju po pitanju stambenog zbrinjavanja boračke populacije, ljudi i porodica koje nemaju ni osnovne potrebe za život u kući, kao što je porodica Kadrić, čija kuća nema ni struje ni kanalizacije. Ona je faktički napravljena od kartona, izjavila je Sabira Mićanović, predsjednica tuzlanskog Udruženja porodica šehida i poginulih boraca.

Ona je naglasila da se od Ministarstva za boračka pitanja traži povlačenje tužbi protiv boraca, koji su dobijena novčana sredstva utrošili na stambeno zbrinjavanje. U proteklih nekoliko godina Ministarstvo je tužilo oko 250 boračkih porodica.

– Tražimo da Ministarstvo uradi isto što je uradilo 2009, da ne utužuje novih 50 članova iz boračkih kategorija, već da se to u uredbi preformuliše, dodala je Mićanović.


Članovi udruženja zatečeni su ignorantskim odnosom Ministarstva prema borcima.

– Kada sagledamo budžet resornog ministarstva, koji je planiran u iznosu od 13 miliona, realizacija prema našim procjenama ne doseže 25 posto, što znači da se ogromne uštede prave na boračkoj populaciji, a prvenstveno na borcima Tuzle. Iz tabelarnih prikaza planiranih sredstava uočili smo da se prave određene uštede, i da se ta ista sredstva preusmjeravaju u nama nepoznatom dijelu finansijskih hodova, rekao je Muhamed Alić, predstavnik Kluba patriotske lige Tuzla, dodajući da je za borce 2013. godina kao 1995, ali da žele pružiti pružiti ruku mira aktuelnoj vlasti, te da od nje traže da se poštuju zakoni ove države i da se podzakonska akta ne rade u skraćenoj proceduri.

– Insistiramo da raspodjelom budžeta ne budemo jedini koji su oštećeni. Tražimo da budemo realni građani ovoga grada, rekao je Tahir Bašić, predsjednik Unije veterana Tuzla.

(Tuzlainfo / Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.