U „Bingu“ počela naplata plastičnih vrećica: Kome plaćamo pet feninga?

by admin
| 21:00
0502_kesa
  •  
  •  
  •  
  •  

U iščekivanju da zaživi najavljena Uredba o modelu zbrinjavanja plastičnih kesa u oba bh. entiteta, kojom se planira uvesti naknada na distribuciju tanke plastične kese u marketima, u Bingu, najvećem domaćem trgovinskom lancu, već su počeli sa naplatom plastičnih vrećica.

Od početka ove sedmice u trgovinama Binga, na kasama ne možete dobiti besplatnu plastičnu vrećicu, nego imate mogućnost kupovine klasične plastične vrećice po cijeni od 0,05 KM ili reklamne, veće plastične vrećice po cijeni od 0,20 KM.

Sredstva od kupovine plastičnih vrećica bi planiranom Uredbom trebala biti usmjerena u Fond za zaštitu okoliša u jednom i drugom entitetu, a prikupljena sredstva će se distribuirati za projekte sanacije posljedica i za projekte proizvodnje biorazgradivih – višekratno upotrebljivih kesa.

S obzirom da nismo uspjeli pronaći potvrdu informacije da je spomenuta Uredba, odlukom entitetskih vlada, stupila na snagu, moguće je da sredstva od prodaje plastičnih vrećica za sada tek pune džepove vlasnika trgovina.

U BiH se godišnje potroši više od milijardu plastičnih vrećica, a očekuje se da će se taj broj, stimulacijom korištenja platnenih i višekratnih vrećica uveliko smanjiti.

Tuzlainfo / A. V./ Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.