(FOTO) Predstavljamo: Dženana Šehanović, brilijantna tuzlanska pijanistica

by admin
| 15:39
0202_dzenana_2
 •  
 •  
 •  
 •  

Čarobni zvuci koji se razliježu prostorijom omamljuju. Za klavirom je Dženana Šehanović, dvadesetjednogodišnja pijanistica iz Brčkog.

Ova vrhunska mlada umjetnica s pravom je dugo nosila epitet “čudo od djeteta”. Danas je pijanistica pred kojom je izvanredna karijera, a učenici Srednje muzičke škole u Tuzli, gdje Dženana radi, imaju uzora i profesoricu od koje mogu mnogo toga naučiti.

Svoje muzičko obrazovanje počela je u Njemačkoj kada je imala svega četiri godine. U domovinu se vraća 1997. i nastavlja školovanje u Tuzli, a nakon toga i u Sarajevu. Kao desetogodišnja djevojčica položila je prijemni ispit na prestižnom austrijskom Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, a u četrnaestoj godini života postala je najmlađi ikada primljeni student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. S nepunih 19 godina diplomirala je na ovoj akademiji, što je također presedan u dugogodišnjem radu ove visokoškolske ustanove. Godinu dana nakon toga je sa najvećim ocjenama za klavir magistrirala u Zagrebu, a trenutno pohađa doktorski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Nagrađivana je više od 20 puta prvim ili posebnim nagradama na različitim festivalima i takmičenjima u BiH, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Njen talenat i umijeće je prepoznao i ured tadašnjeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, te je na osnovu umjetničkog i profesionalnog dostignuća za koji postoji interes Hrvatske 2006.g. dobila i hrvatsko državljanstvo.

Dženana je u karijeri imala veliki broj nastupa na kojima je oduševljavala publiku u BiH, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Norveškoj, Švicarskoj, Madžarskoj. Kaže da su joj najdraži oni sa Sarajevskom filharmonijom, orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda i ansamblom Zagrebačkih solista. Muzički kritičari u našoj zemlji i inostranstvu jednoglasni su u ocjenama da se radi o vanserijskoj mladoj umjetnici.

Bosna i Hercegovina rasadnik je mladih talenata u različitim područjima, a Dženana je pravi umjetnički ambasador i brend naše zemlje. Podrška koju je do sada dobijala je mala, ali kako kaže ova djevojka, nada se da će u budućnosti biti veća i da će ljudi prepoznati umjetnost kao brend BiH. Njena maestralnost na klaviru rijetka je, a svoju državu je predstavljala u najboljem svjetlu nebrojeno puta.

Dženana Šehanović klavirskim tipkama prenosi muzičku magiju. Talentovana, obrazovana, mlada i lijepa kao što jeste, mogla bi mnogo uraditi na popularizaciji klasične muzike u Bosni i Hercegovini i regionu. Sa Dženanom Šehanović i sličnim mladim umjetnicima Bosna i Hercegovina bi mogla doživjeti kulturnu revoluciju. Dženana je mnogo puta skrenula pažnju na Bosnu i Hercegovinu u svijetu predstavljajući se maestralnim klavirskim izvedbama. No, koliko se to vrednuje u BIH i regionu danas?

Biografija:

Pijanistica Dženana Šehanović rođena je 23.03.1991.godine u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Svoje prvo muzičko obrazovanje počela u Njemačkoj u klasi profesorice Tanje Hubber.

Po povratku u domovinu 1997. godine školovanje je nastavila u Tuzli, a potom u Sarajevu u klasi Nede Stanković, profesorice klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

U julu 2001. godine položila je prijemni ispit na prestižnom Univerzitetu Mozarteum u austrijskom Salzburgu. U julu 2005. godine položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tako sa 14 godina postala najmlađi ikada primljen student u ovoj visokoškolskoj ustanovi.. Prvu godinu studija završila je u klasi prof. Đorđe Stanettija i prof. Karl-Heinz Kammerlinga u Zagrebu, drugu i treću godinu je završila na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, odsjek za glazbu, a diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2010.godine u klasi prof. Srđana Čaldarovića. Magistrirala je u septembru 2011.godine sa najvišom ocjenom iz klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno je na trećem ciklusu studija (doktorski studij) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Lihenštajnu, Norveškoj, Austriji, Madžarskoj, Bosni i Hercegovini i za Vijeće Evrope. Na koncertima je pored klasičnog repertoara izvodila i vlastite kompozicije. Nastupala je sa Sarajevskom filharmonijom, orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda i ansamblom Zagrebačkih solista.

Dobitnica je brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Na preporuku iz ureda bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića 2006.godine dobila je Hrvatsko državljanstvo, na osnovu umjetničkog i profesionalnog dostignuća za koji postoji interes Republike Hrvatske.

Dženana je u svojoj karijeri osvojila niz respektabilnih nagrada na takmičenjima i festivalima u BiH, regionu i zapadnoevropskim zemljama. Neke od tih nagrada su:

 • Prva nagrada na internacionalnom takmičenju Pianell Val Tidone, Italija 1999.g.
 • Prva nagrada na Federalnom takmičenju, Mostar 2000.g.
 • Specijalna nagrada na Federalnom takmičenju, Bihać 2002.g.
 • Prva nagrada na Federalnom takmičenju, Zenica 2003.g.
 • Proglašena je za najtinejdžera u Tuzli iz oblasti umjetnosti i kulture 2003.g.
 • Proglašena je učenikom generacije Osnovne muzičke škole Tuzla za 2003/2004.g.
 • Prva nagrada na Festivalu muzike Frederica Chopina, Tuzla 2004.g.
 • Priznanje za najbolju interpretaciju na festivalu muzike Frederica Chopina, Tuzla 2004.g.
 • Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju “Chopinov Zlati Prstan”, Slovenija, 2006.g.
 • Posebna nagrada za najbolju izvedbu zadane kompozicije na takmicenju “Chopinov Zlati Prstan”, Slovenija 2006.g.
 • Posebna nagrada za najbolju izvedbu Chopinove etide na takmičenju “Chopinov Zlati Prstan”, Slovenija 2006.g.
 • Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju “Zlatko Grgošević”, Zagreb, Hrvatska 2006.g.
 • Posebna nagrada EPTA-e Zagreb na Internacionalnom takmičenju “Zlatko Grgošević”, Hrvatska 2006.g.
 • Posebna nagrada žirija za izuzetan pijanistički talent na Internacionalnom takmičenju “Zlatko Grgošević”, Hrvatska 2006.g.
 • Posebna nagrada Euro Unit-a za najboljeg studenta klavira Umjetnicke akademije Osijek, Hrvatska 2008 .g.
 • Posebna nagrada korporacije “Yamaha” za perspektivnog mladog pijanistu, Hrvatska, 2008.g
 • Druga nagrada na internacionalnom takmičenju “Citta di Gorizia”, Italija, 2008.g (prva nagrada nije dodjeljena)
 • Dobitnica Rektorove nagrade sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska, 2010.g

Dženana je trenutno zaposlena kao profesorica klavira u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli

(Tuzlainfo)

0202_dzenana_4

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.