UKC Tuzla: Na Klinici za hirurgiju u 2012. obavljeno više od 5000 operacija!

by admin
| 12:42
2211_ukc
  •  
  •  
  •  
  •  

U toku prošle godine na Klinici za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla postignuti su vrlo dobri rezultati u radu, primjenjene nove metode i postupci u različitim operativnim procedurama, te kontinuirano  obavljana edukacija u nekoliko segmenata – saopšteno je iz UKC Tuzla.

U prilog tome govori više od 5000 operativnih zahvata obavljenih u 2012. godini, oko 4500 različitih operacija za ležeće pacijente i više od 500 intervencija i operacija u Dnevnom hiruškom tretmanu.

Obavljenom velikom broju operativnih zahvata doprinijela je i primjena novih pristupa, posebno laparaskopskih procedura.

U toku prošle godine na Klinici za hirurgiju urađeno je šest transplantacija bubrega i dvije transplantacije jetre, kao i samostalne laparaskopske operacije kolona.

Treba istaći i činjenicu da je i oko 320 pacijenata tretirano na Klinici za hirurgiju, a dolaze iz drugih kantona Federacije BiH i Republike Srpske. Navedeni podaci govore i o povećanju urađenih operativnih zahvata u odnosu na predhodnu godinu, najviše kada su u pitanju laparaskopske operacije.

Uz povećan obim rada na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla kontinuirano je obavljana i edukacija svih profila zdravstvenih profesionalaca u oblasti primjene naprednih laparaskopskih procedura, postupaka u procesu transplantacije organa, kao i drugim, novim i savremenim metodama u hirurgiji i urologiji.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.