Reagovanje KBV „Flek Tom-Cat“: Igor Emkić nepravedno ostao bez titule najboljeg sportiste BiH!

by admin
| 17:21
0211_igor_emkic
  •  
  •  
  •  
  •  

KBV „Flek Tom-Cat“ Tuzla, putem otvorenog pisma uputio je javni protest zbog načina izbora najboljih sportista na manifestaciji  „Izbor Sportiste  BiH 2012“, koji je u organizaciji Sportskog saveza BIH održan 25. januara 2013. godine u Sarajevu.

U pismu se navodi:

Prije svega čestitamo svim nagrađenim sportistima, koji nemaju direktne veze sa namjernim ili nenamjernim propustom prilikom izbora najboljeg sportiste u muškoj konkurenciji.

Naime, najbolji pojedinačni rezultat u bh. sportu u predhodnoj godini imao je takmičar našeg kluba Igor Emkić, osvajač drugog mjesta na Evropskom seniorskom prvenstvu u kickboxu –disciplina low kick -81 kg, održanom u Ankari.

Međutim, žiri koji je birao najbolje, to je zanamario i izabrao lauerata, čije uspjehe cjenimo, ali koji su objektivno slabiji od ovogodišnjeg rezultata našeg takmičara.

Drugo mjesto i srebrena medalja na Evropskom prvenstvu, u svakom slučaju su vredniji od petog mjesta na Svjetskom prvenstvu. Rezultat Igora Emkića je još vredniji, jer se zahvaljujući  njemu kvalificirao i na „World Combat Games 2013“, igre koje će se drugi put po redu održati u St. Petersburgu u Rusiji u oktobru ove godine, a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC). Na tom takmičenju će nastupiti najbolji svjetski takmičari iz 15 različitih borilačkih vještina, među kojima je trenutno Igor Emkić jedini bh. predstavnik.

Ovim putem izražavamo protest zbog učinjene nepravde našem klubu i takmičaru, kao i na nedopustivo degradiranje i spuštanje ove manifetsacije na regionalni nivo, s obzirom da je manifestaciju izbora najboljih sportisra u BIH prenosila kantonalna televizija iz Sarajeva.

Sve to dovoljno govori govori da ljudi koji trenutno vode Sportski savez BiH  dosljedno ne upravljaju savezom, nego po svemu sudeći privatiziraju tu instituciju i samu manifestaciju „Izbora sportiste“.

Ovom prilikom, a zbog čestih osporavanja naših rezultata prilikom izbora najboljih sportista, javnost upoznajemo da su naši rezultati postignuti u WAKO federaciji, članici Sportaccorda organizaciji koja okuplja 91 . svjetsku sportsku federaciju sa internacionalnim statusom koja je prepoznata i priznata od IOC-a. Pored toga, WAKO board je u decembru prošle godine uputio aplikaciju IOC-u za priznavanje kickboxinga kao sporta prepoznatog od IOC-a .

Sve navedeno je lahko provjerljivo putem zvaničnih web adresa pomenutih asocijacija, što nam dodatno daje za pravo da na pomenutu nepravdu prema našem takmičaru reagujemo javno, a isto tako tražimo javni odogovor onih koji su iz samo njima poznatih razloga eliminisali našeg takmičara.

Za kraj ćemo podsjetiti da je naš klub u protekle dvije godine osvojio dvije medalje na Svjetskom i dvije na Evropskom prvenstvu, a da smo pored toga redovno diskriminirani na Izboru najboljih sportista BiH .

Najbolji rezulati KBV „Flek Tom-Cat“ u protekle dvije godine:

– Svjetsko seniorsko prvenstvo u kickboxu , Skoplje (MAK)  2011. (Igor Emkić 2. mjesto Svjetsko seniorsko prvenstvo,-81 kg low kick, Samed Osmanović 3. mjesto Svjetko seniorsko prvenstvo, +91 kg. low kick)

– Evropsko seniorsko prvenstvo u kickboxu , Ankara (TUR)  2012 (Igor Emkić 2. mjesto Evropsko seniorsko prvenstvo,-81 kg low kick, Asim Selimović 3. mjesto Evropsko seniorsko prvenstvo, +91 kg. K1 rules).

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.