„Pozitivan ambijent za pozitivnu ličnost“: Učenici, roditelji i uposlenici uredili školski prostor (FOTO)

by admin
| 20:43

Na osnovu toga kako je uređen vaš dom ili dvorište, da li koristite tamne ili svijetle boje, veliko ili malo cvijeće, moderne komade ili rustične, da li u njima vlada red ili nered – dosta toga se može saznati o samoj ličnosti.

Postoje brojna istraživanja i dokazi uticaja prostora na emocije, tj. na pozitivno ili negativno raspoloženje. Arhitekta Milena Obradović je svojom knjigom „Psihologija prostora” dokazala da svaki ambijent liči na svog vlasnika i da se njihovi karakteri podudaraju.

Kod određenih karaktera prostor može pozitivno uticati na ljude na duži rok i to naročito u pogledu njihovog temperamenta i ublažavanja određenih osobina(smanjenje agresivnosti, explozivnosti, osjećaja tuge, potištenosti, depresije i sl.).

Upravo kroz prethodno, ogledaju se i sprovedene te planirane aktivnosti uposlenika, učenika i roditelja iz JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Naime, proteklih mjeseci u “Zavodu” se intenzivno radilo na stvaranju jednog opuštajućeg ambijenta za učenike, roditelje i uposlenike te na  stvaranju  pozitivne slike narušene brojnim društvenim predrasudama nastalim pod prefiksom “specijalne ustanove”.

Ugodan i opuštajući ambijent veoma je važan za svako ljudsko biće, a za samu ličnost osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju je skoro neprocjenjiv. U skladu s tim, proteklih mjeseci u Zavodu je otvorena senzorna soba, urađen je integrativni park, renovirana je fasada na prednjem dijelu škole, ukrašena ograda, uređene prostorije internatskog smještaja, uređena bosanska soba, opremljen kabinet za fizikalni tretman, urađena video podrška i videonadzor, a pored vizuelnog radilo se i još uvijek se radi i na rekonstrukciji audio sistema svih prostorija “Zavoda”.

-Na kraju ističemo da nas posebno raduje činjenica da je sa stvaranjem jednog novog ambijenta stvorena i nova društvena svijest i odgovornost o očuvanju istog te već duži period nije zabilježen ni najmanji slučaj uništavanja školske fasade, ograde, klupa te drugog namještaja što je ranije bila česta pojava – istakli su iz JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

(Tuzlainfo / M. Z.)