Inicijativa HDZ BiH u OV Tuzla: Mjesnim zajednicama omogućiti da imaju samostalne račune!

by admin
| 5:23
1901_vijecnici
  •  
  •  
  •  
  •  

Vijećnici HDZ BiH u OV Tuzla Ivica Kovačević i Jasminka Mijatović predložili su dopune Programa rada Općinskog vijeća Tuzle za 2013. godinu.

Prva se dopuna odnosi na izmjenu općinskog Statuta kako bi se omogućilo da mjesna zajednica može biti nositelj prava i obveza u pravnom prometu, imati vlastiti račun, način i izvore financiranja i druga prava koja imaju pravne osobe, ali i nadzor nad radom mjesnih zajednica.

– Ovim prijedlogom bi se potaknula lokalna inicijativa, stimulirala samostalnost mjesnih zajednica, čitav upravni sustav postao bi elastičniji, legitimirala bi se lokalna razina odlučivanja i upravljanja i povećao bi se kapacitet mjesnih zajednica. To bi dovelo do ravnopravne i lojalne konkurencije mjesnih zajednica da se bore za što veći pristup kapitalu. To svojstvo omogućava mjesnoj zajednici da samostalno i na vlastitu odgovornost izvršava poslove koji su joj dani u nadležnost, da prikuplja sredstva i realizira projekte u interesu svog stanovništva ne umanjujući ni u kom slučaju značaj općine kojoj pripada i sredstava koja joj pripadaju u općini.– navode u HDZ BiH Tuzla.

I drugi prijedlog HDZ-ovih vijećnika usko je povezan s mjesnim zajednicama, odnosi se na dostupnost ustanova i objekata kulture i sporta svim stanovnicima mjesne zajednice.

Treći prijedlog dopune Programa rada Općinskog vijeća Tuzla za 2013. godinu tiče se humanog postupanja sa životinjama koje ugrožavaju sigurnost ljudi i materijalnih dobara.

– Pitanje koje se želi riješiti posve je aktualno u Tuzli. Sve je više životinja – pasa lutalica, koji nerijetko napadaju ljude, ali i borave u sredinama bez nadzora i nepostojanja vlasnika, odnosno pod nadzorom ovlaštene ustanove. Nužno je donijeti odgovarajuću odluku, pronaći odgovarajući nenaseljen prostor ili u dogovoru sa stanovništvom u nekoj mjesnoj zajednici ili na drugi dopušten i human način pomoći i ljudima i životinjama – istaknuto je.

Podsjećamo da je HDZBiH pobijedio u šest tuzlanskih mjesnih zajednica te u još pet dobio mogućnost značajno sudjelovati u radu mjesne samouprave kroz savjete mjesnih zajednica.

(Tuzlainfo) / Foto: Ivica Kovačević i Jasminka Mijatović

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.