Žele jednostavnije procedure: Građevinci iz TK traže izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju

by admin
| 12:25
1401_komora
  •  
  •  
  •  
  •  

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju Tuzlanskog kantona u januaru će se naći pred zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona, do kada će se u vidu prijedloga evidentirati primjedbe i sugestije građana na ovaj Nacrt.

To su učinili i članovi Udruženje za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Kantonalne privredne komore Tuzla, koje je danas održalo sjednicu Odbora Udruženja u proširenom sastavu.

– U građevinskim kompanijama inženjer sa tri godine radnog staža može biti vodeći u kompaniji sa uposlenih 15 radnika, a do sada je za to bila obaveza pet godina radnog staža. To su u ministarstvu prepoznali i to smatramo jednom od najznačajnih stavki u ovim izmjenama. Ostalo primejdbe se odnose na prostorno uređenje, olakšavajuće okolnosti individualnim i fizičkim licima kada je u pitanju dogradnja nekih pratećih objekata u već postojećem izgađenom zemljištu istakao je Hamza Šarić – predsjednik Odbora.

Sastanku je prisustvovao i Mirsad Hadžiselimović ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice u Vladi Tuzlanskog kantona.

– Sve ono što su nam uputili iz općina i privrednih subjekata ćemo analizirati i pokušati implementirati u Zakon. Cilj nam je da olakšamo i privrednicima uslove za građenje i općinama da se pojednostave procedure i da se otklone sve dileme koje je donosio prethodni izgled Zakoni – istakao je ministar Hadžiselimović.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.