Glas građana: Prosvjetni radnici u TK-u nade polažu jedino još u Kantonalne inspekcije!

by admin
| 13:38
2812_skola
  •  
  •  
  •  
  •  

Četiri mjeseca nakon raspisivanja, nakon što su istekli svi zakonski rokovi, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, 28. decembra 2012. godine je objavilo konačne liste za prije nastavnika i profesora u osnovne i srednje škole u ovom kantonu.

Međutim, time očigledno nisu okončane zavrzlame oko vjerovatno najdužeg konkursa u historiji BiH, o čemu svjedoči i pismo prosvjetnog radnika Anela Kovačevića, koje objavljujemo u cjelosti:

Rang liste po konkursu iz avgusta prošle godine nakon žalbi konačno su izašle 28. 12. 2012. godine. Do danas su neke škole primile radnike na zaslužena radna mjesta, ali mnoge još uvijek nisu. Školski odbori su po prijemu rang lista bili dužni, a po stavci o hitnosti postupka sa kvorumom od minimalno 3 člana, sastati se u roku od 24 sata. Mnogi od njih još uvijek nisu održali sjednicu. Mnogi prvorangirani kandidati koji su prihvatili poziciju još nisu potpisali ugovor. Zašto? Kome se obratiti za pomoć?

Do sad nas jedino nije iznevjerila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove. Prvorangiranim kandidatima se spočitava da sad oni koče cijelu proceduru. Ja sam lično prvorangirani u jednoj školi. Nisam angažovan i nemam posla četiri mjeseca. Dobio sam odluku o prijemu u oktobru 2012. godine. Nakon žalbi lista je ostala ista, bez ijednog prigovora. Dana 3. 1. 2013. lično sam bio u toj školi i ponovo dao izjavu o prihvatanju pozicije. Školski odbor je imao sjednicu 4. 1. 2013. Ja još nemam niti ugovora niti nade da ću u februaru, nakon 5 mjeseci, dobiti zasluženu platu. Takvih slučajeva je mnogo.

Medije molim da informišu javnost o ovoj situaciji, a nadležne da učine sve da spriječe još jedan konačni udarac našem dostojanstvu.

Ministarstvo bih zamolio da uputi instrukciju školama da odmah izvrše prijem radnika, ali neću. Molim vas samo jedno: da nam vi ništa ne pomažete. Nikad više. O nama se najdivnije brinu oni koji nas ostavljaju na miru. Inspekciji se zahvaljujem na ispunjenim obećanjima, a prosvjetni radnici na rubu ponosa i dostojanstva jedino još u vas imaju vjere. Taj rub je ipak pregolem da bi ikad pali sa njega. Gospodo iz Ministarstva, dostojanstvo nam ipak ne možete oduzeti. To mogu samo oni koji ga imaju.

Medijima hvala što su pratili ovu blamažu od početka, a nadam se i do kraja. Isto tako medije molim da ispitaju kad su, a davno prije završetka žalbene procedure, pojedini sinovi i kćerke pojedinih ljudi potpisali ugovore do 9. 8. 2013.

Anel Kovačević, ponosni i dostojanstveni prosvjetni radnik

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.