Akcija zaštite jezera Modrac: Za prvu fazu obezbjeđeno 9 miliona eura

by admin
| 16:46
2712_modrac
  •  
  •  
  •  
  •  

Početkom godine Vlada Tuzlanskog kantona je pokrenula niz aktivnosti u cilju zaštite Akumulacije Modrac, najvećeg i najznačajnijeg višenamjenskog vodnog resursa za Kanton i Federaciju Bosne i Hercegovine, kao strateškom cilju za dalji razvoj Kantona.

Vlada Kantona je u julu ove godine odobrila apliciranje kod WBIF fonda (Western Balkan Investment Framework), u okviru sektora Okoliš, podsektor Voda i sanitacija, za grant sredstva za projekat „Optimizacija sistema odvodnje i tretmana u slivu Akumulacije Modrac“, kojem je Projekat “Izgradnja sistema za odvodnju i postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda u naseljima na obali akumulacije Modrac“ sastavni dio.

Radi se o projektu ukupne vrijednosti EUR 9.000.000, od čega su 4.000.000 EUR grant sredstva za sufinansiranje i tehničku pomoć, a 5.000.000 EUR su kreditna sredstva. Izrada Studije prvi je korak u realizaciji projekta i planirani početak njene izrade je mart 2013. godine.

Radovi na izgradnji sistema za odvodnju i postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda u naseljima na obali akumulacije Modrac, bi se po kreditnom aranžmanu mogli početi sa realizacijom u proljeće 2014. godine.

Za realizaciju ovakvog kompleksnog projekta u narednih 30 dana će biti formiran međuresorni tim koji će, pored predstavnika Ureda Premijera Kantona, Ministarstva poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva TK, Ministarstva finansija TK i JP „Spreča“, činiti i predstavnik Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK. Kako bi se krenulo u realizaciju navedenih aktivnosti, Vlada Kantona je odobrila potpisivanje “Predugovora o finansiranju Projekta” sa EBRD i JP „Spreča“.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.