Radnici “Ditu” dižu iz pepela: Skupljaju staro željezo da bi kupili sirovine za proizvodnju!

by admin
| 21:20

 Tuzlanska tvornica deterdženata ”Dita” pripremila je proizvodne pogone i u ponedjeljak zvanično kreće s proizvodnjom. Radnici tuzlanske “Dite” široj javnosti u posljednjih nekoliko godina bili su poznati po problemima koje imaju i stalnom učešću na protestima.

Ovih dana proteste ispred raznih institucija odlučili su zamijeniti proizvodnjom. 

Naime, nedavno su uključili mašine i prvi put nakon dužeg perioda počeli da proizvode sredstva za higijenu po kojima su bili prepoznatljivi u BiH i regiji. 

-Mi smo obavili razgovore s određenim našim trgovinskim lancima, koje smo zamolili da proizvode “Dite” stave na police i na taj način pomognemo “Diti” – rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić. 

Emina Busuladžić, radnica u “Diti” i predstavnica Sindikata radnika izjavila je za Fenu “da su oni izvršili analizu sirovina i deterdženata te da sve je spremno da u ponedjeljak 8. juna zvanično krenu s proizvodnjom”. 

-Iz proizvodnje će izaći četiri kvalitetna proizvoda: Blic, Bronhocijev, Fas i Gril – naglasila je ona.

-Radnici su sakupili par tona starog željeza, staru ambalažnu foliju u krugu fabrike i imaju namjeru to prodati, da bi kupili određenu količinu sirovina za proizvodnju – istakla je Busuladžić.

-S obzirom da “Dita” ima veliku zgradu, odlučili smo da jedan dio damo u zakup, te i na taj način osiguramo sredstva – kazala je ona. 

Predstavnica Sindikata je najavila da 30. juna zasijeda Skupština povjerilaca “Dite”, koju čine radnici, banke, dobavljači, državne institucije, na kojoj se odlučuje o sudbini Dite za period koji predstoji. 

-Mi pokrećemo proizvodnju da pokažemo da ‘Dita’ može da radi, da bi smo i povjeriocima dali jasnu poruku – poručila je Busuladžić.

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.