Novo tržište rada za bh. radnike: U narednoj godini Rusi nam otvaraju 4000 radnih mjesta

by admin
| 8:30
1312_rus
  •  
  •  
  •  
  •  

Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Željko Rajić, kao član delegacije, prisustvovao je nedavno prvom krugu pregovora u vezi potpisivanja obostranog Sporazuma o zapošljavanju između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije kojim će se precizno regulisati način, prava i obaveze zapošljavanja naših radnika u Ruskoj Federaciji, kao i ruskih državljana u Bosni i Hercegovini.

Tokom pregovora velikim dijelom su definisane odredbe iz Sporazuma koje predstavljaju osnov za zapošljavanje putem nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i Ruskoj Federaciji, što do sada nije bio slučaj jer su se radnici zapošljavali putem privatnih firmi, različitim vrstama posredovanja, a države nisu imale podatke o međusobnoj razmijeni radne snage.

Koliko je interes za našim radnicima u Ruskoj Federaciji dovoljno govori podatak da je Ruska Federacija u 2012. godini izdala 2.929 radnih dozvola državljanima Bosne i Hercegovine, a za slijedeću godinu su planirali povećanje ovog broja na 4000 uz mogućnost izmjene.

Inače, naši radnici su najviše bili angažovani na izgradnji sportskih objekata u Sočiju, gdje će se za nekolika mjeseca održati zimske olimpijske igre, a velika potražnja za radnom snagom postoji i pred svjetsko prvenstvo u fudbalu, kao i na izgradnji Nove Moskve.

Naredni krug pregovora trebao bi ubrzo da se održi u Bosni i Hercegovini.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.