Tuzla: Održan Simpozij „Savremeni pristup u tretmanu karcinomske boli“

by admin
| 11:52
0912_simpozij
  •  
  •  
  •  
  •  

Simpozij „Savremeni pristup u tretmanu karcinomske boli“ održan je jučer u  Tuzli, a u organizaciji Udruženja – incijativa za uvođenje palijativnog tretmana u BiH, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Ljekarske komore TK.

Simpozij je bio je prilika da se prezentiraju različiti pristupi u tretmanu karcinomske boli i najnovija iskustva u ovoj oblasti.

U okviru simpozijuma aktuelna predavanja imali su: dr.med.sc. Samir Husić, dr.med.sc. Munevera Bećarević, prof.dr. Mirsada Prašo, prof.dr. Haris Husejnagić, dr.med.sc. Zikrija Dostović i doc.dr. Zihnet Selimbašić. Prema riječima dr.med.sc. Samira Husića, načelnika Centra palijativne njege UKC Tuzla, cilj  simpozijuma bio je da promoviše interdisciplinarni način rada u liječenju pacijenata u terminalnom stadiju bolesti, a osnovna namjera je da se uspostavi kvalitetna komunikacija i saradnja između svih nivoa koji učestvuju u liječenju ovih pacijenata.

– Posebna pažnja i značaj na ovom simpoziju bili su usmjereni ka boljem prepoznavanju palijativne medicine i njenoj ulozi u sistemu zdravstva danas. Palijativna medicina ne dopušta da pacijenti u 21. stoljeću imaju bol i da se pate. Oslobađanje od bola i patnje je imperativ i obzirom da bol, osim fizičke ima psihičku, socijalnu i duhovnu komponentu, pristup pacijentu u palijativnoj medicini mora biti sveobuhvatan. Ukratko, tri osnovna cilja palijativne medicine su: kontrola simptoma, potpora pacijentu i potpora obitelji”, kaže dr. Husić ističući kako upravo zbog toga interdisciplinarni tim palijativne medicine čine: liječnik, medicinska sestra, psihijatar, psiholog, socijalni radnik, fizioterapeut, vjerski službenik, članovi obitelji i volonteri  koji žele pomoći, uz poštovanje principa palijativne medicine.

Učesnici simpozija bili su zadovoljni izloženim temama, te informacijama koje su doprinijele novim saznanjima o palijativnoj medicini.

(TI/UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.