Sto dana Vlade TK: Gutić istakao finansijsku stabilnost Budžeta

by admin
| 11:31

Povodom prvih 100 dana Vlade Tuzlanskog kantona premijer Kantona Bego Gutić je održao konferenciju za medije. Ovom prilikom prezentirane su provedene i započete aktivnosti Vlade i ministarstava pojedinačno. U proteklom periodu Vlada je svoje aktivnosti vodila uporedo po dvije linije.

Prva je očuvanje finansijske stabilnosti Kantona, druga su aktivnosti u vezi sa privredom, istaknuto je.

„Obzirom da smo u proteklom periodu osigurali nesmetanu isplatu plaća i naknada za sve uposlene u obrazovanju, policiji, pravosuđu i upravi, kao i u zdravstvenom sektoru, te da nije ugrožena finansijska stabilnost Budžeta, mogu reći da sam zadovoljan ovim što smo uradili na finansijskom planu. S druge strane od 100 dana rada ove Vlade, 44 dana smo bili opterećeni raznim protestima i demostracijama ispred sjedišta Vlade i ministarstava. Ipak i u ovoj oblasti urađeno je mnogo. Otvorili smo mnoge procese, prije svega u onim privrednim društvima gdje Vlada ima većinski udio u kapitalu” rekao je premijer Gutić. U završnoj fazi je priprema sporazuma sa radnicima fabrike obuće Aida, a koji će im omogućiti socijalno zbrinjavanje i sukcesivno uvezivanje radnog staža. Za Tvornicu transportnih uređaja smo uradili sve što je bilo u mogućnosti Vlade i što je Sindikat od nas tražio, ali su oni i Uprava propustili sve šanse da omoguće ulazak Tvornice u postupak finansijske konsolidacije. Nažalost u ovoj fabrici jedino rješenje jeste restrukturiranje i da kroz stečaj pronađu strateške partnere, istakao je Premijer.

Također, akcentirano je da je u proteklom periodu Vlada Tuzlanskog kantona očekivala pomoć Federacije BiH, koju je tokom svoje posjete našem kantonu najavio i federalni premijer Fadil Novalić. Nažalost realizacija ove pomoći je izostala.

Odmah po imanovanju Vlada je započela aktivnosti na izradi kantonalnih zakona o državnoj službi i zakona o platama u javnom sektoru kojima bi se trebale popuniti određene pravne praznine i na jedinstven način riješiti pitanja plaća i naknada svih uposlenika u javnom sektoru na području Kantona. Donošenje prijedloga ovih zakona očekuje se u narednim danima.

Osim rada u oblastima za koju ima direktnu nadležnost Vlada je intenzivno radila i na iniciranju federalnih propisa. Inicijativa za izmjenu zakona kojim se reguliše raspodjela javnih prihoda prema kantonima i otplata inostranog duga, te Zakona o stečaju su samo neke od aktivnosti koje je Vlada Tuzlanskog kantona vodila tokom prvih 100 dana od svog imenovanja – saopšteno je iz odjela za informisanje Vlade TK.

Rezime najbitnijih segmenata rada Vlade TK po ministarstvima (pdf).

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.