Univerzitet Tuzli: U Španiji promovisan Vodič za podršku studentima sa posebnim potrebama

by admin
| 16:01
0112_untz
  •  
  •  
  •  
  •  

U okviru Tempus projekta „Equal opportunities for students with special needs in higher education“ ,  kao jedna od aktivnosti projekta, sredinom ovog mjeseca organizovana je studijska posjeta Univerzitetu Alicanteu (Španija).

Učešće su uzeli svi projektni partneri, predstavnici osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, predstavnik Federalnog ministarstva obrazovanja BiH, predstavnici Svjetskog Univerzitetskog Servisa BiH, predstavnici Udruženja studenata sa posebnim potrebama Tuzla, kao i predstavnici EU partnera.

Učesnici studijske posjete  su imali priliku posjetiti institucije za podršku studentima s posebnim potrebama kao što su Servis za prilagođavanje tehnološko-didaktičkih resursa –ONCE i FESORD asocijaciju za podršku osobama sa oštećenjem sluha.

Ovom prilikom dobivena su nova iskustva i znanja koja će biti primijenjena prilikom dalje realizacije projektnih aktivnosti na univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

Također su održana predavanja u organizaciji Ureda za međunarodne projekte i saradnju Univerziteta u Alicanteu, čemu je predsjedavala voditeljica Ureda ReyesGonzález, a jedno od značajnih predavanja o aktivnostima ureda vezano za podršku studentima s posebnim potrebama održao TomásOrdóñez.

Univerzitet u Tuzli su predstavljale dr.sc. Alma Dizdarević, docent i dr.sc. Meliha Bijedić, docent koje su promovirale drugi vodič za podršku studentima sa posebnim potrebama u visokom obrazovanju pod nazivom „Disleksija u visokom obrazovanju“.

Prilikom ovog susreta održan je drugi sastanak konzorcija na kome se govorilo o budućim važnim koracima gdje su predstavnice Univerziteta u Tuzli najavile skoro uspostavljanje Centra za podršku na Univerzitetu u Tuzli, kao i plan za buduću projektnu aktivnost „Trening koordinatora za podršku sa svih javnih univerziteta u BiH“ koji će organizirati  Univerzitet u Tuzli početkom 2013. godine.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.