Međunarodna galerija portreta Tuzla: Počelo obilježavanje 105 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića!

by admin
| 11:12
0112_ismet
  •  
  •  
  •  
  •  

Uposlenici Međunarodne galerije portreta Tuzla su polaganjem cvijeća ispred biste Ismeta Mujezinovića u dvorištu istoimenog Atelja u Tuzli obilježili 105 godina od rođenja istaknutog slikara.

Ismet Mujezinović je rođen 2. decembra 1907. godine u Tuzli. Završava Kraljevsku akademiju za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu 1929. godine. U periodu od 1931. do 1933. godine boravi u Francuskoj gdje, upisuje postdiplomski studiji odsjek historija umjetnosti na Sorboni. Za vrijeme boravka u Francuskoj posjećuje muzeje i galerije, atelje francuskih slikara – Lota, Ortisa i drugih. Po povratku iz Francuske boravi u Zagrebu, Bijeljini i Tuzli. Nastanjuje se u Sarajevu gdje se aktivno uključuje u društveni život i zajedno sa skupinom istomišljenika  formiraju umjetnička udruženja „Četvorica“ i „Krug“, „Colegium artisticum“, ULUBiH.

U NOB-u učestvuje kao borac, propagandista, novinar, glumac, reditelj. Za vrijeme Prvog zasjedanja AVNOJ-a dekoriše dvoranu u kojoj je održano zasjedanje. Ilistruje prva Andrićeva djela. Jedan je od incijatora za osnivanje Državne škole za slikarstvo u Sarajevu. S grupom jugoslovenskih umjetnika 1946/47 i 1977. učestvuje u portretisanju Tita. Godine 1953. prelazi iz Sarajeva u Tuzlu gdje radi na velikim figuralnim kompozicijama iz NOB-a . Imao veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je redovan član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, dopisni član Jugoslovenske znanosti i umjetnosti, jedan od osnivača Univerziteta u Tuzli, te zajedno sa Mevludinom Ekmečićem osnivač Međunarodne galerije portreta Tuzla.

02.12.1982. godine Galerija jugoslovenskog portreta i grad Tuzla obilježavajući  75 rođendan i 55 godina drugovanja s paletom otvarenjem Stalne postavke „Ismet Mujezinović“ . Prva stalna postavka Ismet Mujezinović obuhvatala je 169 eksponata, crteže, grafike, akvarele, i ulja.

Kao znak trajne brige za očuvanjem djela Ismeta Mujezinovića, Međunarodna galerija portreta je 2012. godine završila zahtjevan i kompleksan posao na kome se radilo dvije godine, te je predala aplikaciju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine kako bi kompletna zbirka koju čini preko 2000 djela bila stavljena pod zaštitu države.

Program obilježavanja:

03.12.2012. godine, učenici Gimnazije Ismet Mujezinović će u okviru obilježavanja Dana škole obići Atelje Ismet Mujezinović i položiti cvijeće ispred biste Ismeta Mujezinovića.

14.12.2012. godine u povodu rođenja Ismeta Mujezinovića u organizaciji Međunarodne galerije portreta u Ateljeu će biti otvorena izložba crteža ovog istaknutog umjetnika.

(TI)


Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.