Danas Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: U Tuzli podjela prezervativa i edukativnih materijala

by admin
| 6:53
0112_hiv
  •  
  •  
  •  
  •  

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se 1. decembra svake godine u cijelom svijetu i predstavlja prvi globalni dan zdravlja. Prvi put je obilježen 1988. godine kako bi ljudima pomogli da se bore protiv HIV/AIDS-a, dali podršku oboljelima i odali počast preminulima od posljedica ove bolesti.

Prava činjenica je da je u Bosni i Hercegovini otkad je ova bolest prvi put kod nas registrirana 1986. godine, do  danas evidentirano tek 222 osobe sa HIV/AIDS-om. Danas u BiH živi 108 osoba s HlV-om, od čega 78 u Federaciji BiH. Od ovih 78 na terapiji je 48 osoba, a 30 su pod kontrolom, jer infekcija nije dostigla stadij u kome treba primijeniti liječenje, što nas svrstava u zemlje sa najmanjom prevalencom na svijetu.

Sa ovom bolešću se sasvim normalno živi, radi, obrazuje, ženi, udaje, kupuje, grli, ljubi… Ova bolest se jedino prenosi na sljedeća tri načina i nikako drugačije: direktno ubrizgavanjem zaražene krvi u organizam, seksualnim putem bez zaštite i sa majke na dijete (vertikalna transmisija) prilikom poroda ili tokom dojenja djeteta.

U Tuzli će danas na Korzu u periodu od 13. do 14.30 h Udruženje „Zemlja djece“ TTC „Telex“ obilježit će pomenuti dan i podjelom edukativnog materijala i prezervativa mladim ljudima i ukazati na opasnosti i rizike prenosa HIV/AIDS-a, načine prevencije i testiranja.

Asocijacija „Margina“ će izvršiti anketiranje građana o upoznatosti sa činjenicama o HIV-u i spolno prenosivim bolestima, i to u Tržnom centru Omega i Trgu Slobode u Tuzli.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.