Lutriji BiH dodjeljen certifikat međunarodnog standarda ISO/IEC 27001:2005

by admin
| 18:25
2911_lutrija
  •  
  •  
  •  
  •  

Lutriji Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu dodjeljen certifikat međunarodnog standarda ISO/IEC 27001:2005.

Riječ je o certifikatu za međunarodni menadžment standard ISO 27001 – sistem menadžmenta sigurnošću informacija (ISMS).

Generalni direktor Lutrije BiH Edhem Pašukan je istakao da je Lutrija BiH u procesu certificiranja odgovorila veoma visokim i značajnim zahtjevima.

„Zaposleni u Lutriji BiH shvatili su ozbiljnost i potrebu standardizacije, te svesrdno podržali i svojim aktivnostima doprinijeli da danas možemo sa ponosom istaći kako Lutrija BiH zadovoljava i posjeduje usklađenost sa svim onim što zahtjevaju ovakvi standardi“, istakao je Pašukan.

Cilj za budućnost je građenje kompanije koja će biti dobar partner lutrijama iz Evrope. U tom smislu, kako je kazao Pašukan, sljedeća etapa je ispunjavanje uslova za dobijanje standarda WLA, certifikata svjetske lutrijske organizacije koja daje garanciju da određena lutrijska organizacija ispunjava sve tehničko-tehnološke pretpostavke za siguran i odgovoran rad u igrama na sreću, kao i za učešće u međunarodnim igrama na prostoru Evrope.

Direktor firme Consalta Mahir Boloban istakao je dobru saradnju sa Lutrijom BiH, te kazao da su zajedničkim snagama uspješno iznijeli izuzetno težak projekt.

Govoreći o stanju na tržištu, on je kazao da postoji oko 1.500 izdatih međunarodnih certifikata iz različitih oblasti. Međutim, u oblasti informacione sigurnosti, biznis kontinuiteta i upravljanja poslovnim rizicima, po njegovim riječima, situacija je prilično loša i izdato je svega nekih pet certifikata na tom polju.

„Smatram da je to privilegija lidera u industriji i najodvažnijih i upravo su te firme jedine koje trenutno imaju takve certifikate. Lutrija BiH se pridružila toj porodici i trenutno je lider na tržištu BiH iz lutrijske oblasti čime je demostrirala na međunarodnom nivou opredjeljenost zaštiti podataka, igara, imovine klijenata i svoje imovine“, dodao je Boloban.

Zamjenik direktora Instituta za standardizaciju BiH Sead Bekić naglasio je da se uvođenjem međunarodnih standarda postiže kvalitet i sigurnost u poslovanju.

Institut za standardizaciju BiH, po njegovim riječima, dosad je usvojio više od 25.000 međunarodnih standarda, izdato je pedesetak ‘izvornih’ standarda koji su uglavnom vezani za bilje koje je specifično za BiH, a posebno je bitan standard za halal hranu koji je izdao taj institut.

Direktoru Lutrije BiH certifikat je uručio voditelj predstavništva certifkacijske kuće TÜV NORD u BiH Boris Rukavina, koji je pojasnio da je certifikacijski audit trajao pet dana od strane međunarodnih auditora, u okviru kojega je provjeren kompletan proces poslovanja Lutrije BiH.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.