Saradnja UKC Tuzla i urologa iz Slovenije: Proširena paleta laparoskopskih operacija!

by admin
| 18:09
2211_ukc

Na Klinici za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla danas su obavljena dva operativna zahvata iz oblasti laparoskopske hirurgije.

Uvaženi stručnjak, urolog, prim.dr. Marko Zupančič, mr.med.sc., šef Odjela za urologiju Opće bolnice  Slovenj Gradec iz Slovenije, u toku stručne posjete Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, je zajedno sa timom Odjeljenja za urologiju Klinike za hirurgiju, koji je predvodio prim. dr.Samed Jagodić, izveo operativne zahvate iz oblasti laparoskopske hirurgije tumora prostate i bubrega.

Prema riječima doc.dr. Zijaha Rifatbegovića, direktora Klinike za hirurgiju UKC Tuzla laparoskopija je minimalno invazivna hirurgija, izvodi se uz pomoć instrumenata koji se uvode u tijelo i prate na ekranu.

Operativni zahvat se obavlja kroz tri ili četiri manja otvora na koži. Specijalizovana kamera s fiberoptičkim vlaknima uvodi se kroz jedan od tih otvora, da bi se vizualizovala unutrašnjost trbuha, a kroz druge otvore uvode se hirurški instrumenti kojima se zahvat izvodi.

Postoperativni tok je kraći i manje bolan u odnosu na  „klasičnu“ operaciju, te se pacijenti vrlo brzo vraćaju svakodnevnim radnim obavezama.

„Laparaskopske operacije urađene danas predstavljaju još jedan korak u uvođenju novih metoda na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla, a kroz projekte saradnje, poput saradnje sa prim.dr. Zupančićem i vid edukacije za domaće stručnjake. Upravo zajednički rad sa uvaženim stručnjacima, koji imaju velika iskustva u primjeni određenih laparoskopskih operacija, nam omogućava da ovladamo takvom vrstom zahvata i primjenimo je osim za dobrobit ustanove i za dobrobit naših pacijenata“, rekao je doc.dr. Zijaha Rifatbegovića.

Saradnja sa Odjelom za urologiju Opće bolnice  Slovenj Gradec iz Slovenije bit će nastavljena i u narednom periodu.

(TI/UKC Tuzla)