UKC Tuzla: U primjeni napredna endoskopska tehnika video kapsulom

by admin
| 6:03
2111_kapsula

Na Odjeljenju za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla ponovo je u primjeni endoskopija video kapsulom.

Riječ je o jednoj od najnaprednijih endoskopskih tehnika, gdje se uz pomoć male kapsule, koja na vrhu ima video kameru i izvor svjetla, slika prenosi bežičnim putem i iz probavne cijevi dobija prikaz unutrašnjosti crijeva i to u vrhunskoj rezoluciji.

– Osnovne indikacije za endoskopiju video kapsulom su vezane za patologiju tankog crijeva i ova metoda se najviše i koristi u ove svrhe. Do prije par godina gastroenterolozima nije bilo moguće “zaviriti” u tanko crijevo zbog tehničkih ograničenja konvencionalne endoskopije. Sada nam je i ovaj organ dostupan za pregled. Procedura je za razliku od ostalih endoskopskih pregleda izuzetno komforna za pacijenta, praktično ne nosi nikakve posebne neugodnosti, te se može obaviti i ambulantno ukoliko je potrebno – objasnio je Doc.dr. Nermin Salkić, koji je uz asistenciju

Doc.dr. Ervina Alibegovića i Dr Samre Iljazović-Topčić obavio proceduru nad pacijentom kod kojeg su sve ostale endoskopske procedure iscrpljene.

U timu su pored navedenih ljekara, učestvovali i dipl.med. sestra Bahrija Haračić i medicinski tehničari Muhamed Herić, Kenan Omerašević i Nermin Karić.

(TI)