Tuzla: Sutra četvrti u nizu foruma u okviru projekta „4 dimenzije mira“

by admin
| 7:09

U okviru projekta „Dijalog za budućnost“, koji provode agencije Ujedinjenih nacija, organizovan je „Forum: Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna uključenost – putevi ka održivom društvenom miru“. Forum organizuje VESTA Udruženje a događaj objedinjava teme važne za budućnost i prosperitet naše zemlje.

Događaj u Tuzli je četvrti u nizu foruma koji su održani u Brčkom, Banjoj Luci i Mostaru u okviru projekta „4 dimenzije mira“, koji provodi Francuski Institut u Bosni i Hercegovini uz podršku Francuske Ambasade. Jedan od ciljeva Foruma je razbijanje nerazumijevanja koje je posljedica razlika u obrazovanju, profesionalnoj orjentaciji, vještinama, fizičkim mogućnostima, polovima ili godinama.

Početak foruma je u 13 sati, 4. Juna 2015. Godine u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla. Partneri u Projektu su udruženja: UG BEZ GRANICA (Banja Luka), OIA MLADI (Brčko), OKC ABRAŠEVIĆ (Mostar), VESTA Udruženje (Tuzla), VIAKULT OFFICE (Sarajevo).

Civilni ambasadori ovih gradova će upotpuniti sliku o temama i prenijeti mišljenja iz svojih sredina, stvarajući svojevrsni „most“ razumijevanja između građana. Ekonomski ojačana, jedinstvena i stabilna Bosna i Hercegovina je poželjan partner u regionalnoj saradnji sa susjedima i Evropskom Unijom.

Neophodno je ohrabrivati poduzetništvo i prilagođavati radne vještine kako bi one odgovarale potrebama tržišta rada. Ovo znači ulaganje u obrazovanje kako bi se povećala relevantnost i kvalitet, te povećala dostupnost obrazovanja za sve građane.

Insistiranje na ljudskom dostojanstvu je način da se garantiraju ljudska prava i postavi građanin u fokus. Istovremeno pažnju treba usmjeriti ka promovisanju jednakopravnosti polova i podsticati socijalnu uključenost marginaliziranih grupa. Razmjena mišljenja na Forumima ovog Projekta omogućava da se čuje glas onih čija prava u društvu nisu dovoljno poštovana.

(TI)