Statistika MUP-a TK: Više krađa, manje stradalih u saobraćajnim nesrećama!

by admin
| 18:27
1911_mup
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o stanju sigurnost na području Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci 2012. godine.

Kada je u pitanju kriminalitet, može se konstatovati da je u posmatranom periodu na području Tuzlanskog kantona evidentirano 47,93% više krivičnih djela u odnosu na isti period 2011. godine, ali je do znatnog povećanja , u odnosu na isti period 2011. godine, došlo kao posljedica primjene novog Uputstva o načinu postupanja službenika policije po zaprimljenim prijavama ili saznanjima vezano za krivičnih djela od strane organizacionih jedinica MUP TK-a.

Posmatrano po strukturi, došlo je do povećanja broja krivičnih djela protiv imovine za 954 krivična djela ili 56,75%, krivičnih djela protiv javnog reda i pravnog prometa za 66 djela ili 38,15%, krivičnih djela protiv okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara za 49 krivičnih djela ili 102,08%, krivičnih djela protiv braka, porodice i mladeži za 36 krivičnih djela ili 57,14%, krivičnih djela protiv zdravlja ljudi za 32 krivična djela ili 31,37%, krivičnih djela protiv slobode i prava građana za 24 krivična djela ili 61,54%, i dr.

Istovremeno je smanjen broj krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa za 21 krivično djelo ili 16,67%, krivičnih djela protiv pravosuđa za 9 krivičnih djela ili 45,00%, te krivičnih djela protiv života i tijela za 8 krivičnih djela ili 4,57%. Ako se analiziraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti povećanje broja teških krađa, krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, izazivanja opće opasnosti, krivotvorenja novca i dr., dok je uočeno smanjenje broja teških krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa, razbojništva, teških tjelesnih ozljeda i ugrožavanja javnog prometa.

Analizirajući ukupno stanje u oblasti kriminaliteta, uočeni su pozitivni pokazatelji kod maloljetničke delikvencije, gdje je značajno smanjen broj krivičnih djela izvršenih od strane maloljetnih lica, kao i ukupan broj maloljetnih lica – učinilaca krivičnih djela, u oblasti narkomanije, odnosno zloupotrebe opojnih droga, gdje je oduzeta znatno veća količina narkotičkih sredstava u odnosu na isti period prethodne godine, zatim u oblasti imovinskih delikata gdje je evidentiran manji broj otuđenja motornih vozila, razbojništva i dr.

Na osnovu prezentiranih pokazatelja stanja sigurnosti saobraćaja na putevima Tuzlanskog kantona u prvom polugodištu ove godine može se konstatovati da je prisutno smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, a najznačajnije je da je broj poginulih lica u posmatranom periodu manji za pet.

Broj saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima je takođe smanjen za 41 saobraćajnu nezgodu. Broj teže povrijeđenih lica je manji za 29 lica ili 26,6%, a neznatno je smanjen i broj lica sa lakšim tjelesnim povredama.

Međutim, stanjem u ovoj oblasti ne može se biti u potpunosti zadovoljno i u Ministarstvu ga smatraju složenim, uz stalno prisutnu opasnost od mogućeg pogoršanja, posebno ukoliko se prestane sa kontinuiranim praćenjem i poduzimanjem neophodnih mjera i aktivnosti od strane bilo kojeg relevantnog subjekta u čijoj je nadležnosti ova problematika.

(TI) / Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.