Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu: Smjena Almazage Ćatovića provedena nelegalno!

by admin
| 8:30
0604_almazaga
  •  
  •  
  •  
  •  

Kantonalni sud u Sarajevu, postupajući po predsjednici Vijeća sutkinji Mirjani Mrkaljević-Miličić dostavio je 15. novembra 2012. godine svoju presudu Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona u kojoj poništava odluku Federalnog ministarstva turizma i okoliša kojom je izvršen upis ovlaštenog lica za zastupanje Turističke zajednice Tuzlanskog kantona 7. oktobra 2011. godine.

Ovu tužbu je protiv Federalnog ministarstva prošle godine podnio Almazaga Ćatović, u to vrijeme direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona. Da pojasnimo, ova tužba se odnosi na smjenu Ćatovića koja je provedena odlukom nelegalno izabranog Turističkog vijeća Turističke zajednice TK koji su smatrali da je dotadašnji direktor Almazaga Ćatović kršio Zakon i zloupotrijebio svoj položaj.

Nakon Ćatovićeve smjene na čelo Turističke zajednice Tuzlanskog kantona postavilo je predsjednika Hasana Sejdinovića. Također, nelegalno je donijeta odluka Vlade TK o raspuštanju Skupštine TZTK, izmijenjen je i sastav Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, iako je putem svoga pravnog zastupnika Almazaga Ćatović upozoravao da je to nelegalan postupak, koji se kosi sa zakonom i nije u skladu sa Statutom Turističke zajednice.

Smatrajući da je njegova smjena pokrenuta i izvršena nelegalno, Ćatović je podnio tužbu i Sud je uzevši u obzir sve elemente donio svoju presudu, na koju se ne može izreći žalba, a u kojoj stoji da je upis Hasana Sejdinovića, predsjednika Turističke zajednice nelegalan i mora se poništiti.

-Nažalost, Sud u Tuzli kome smo se prvobitno obratili za zaštitu zakonitosti, tada se proglasio nenadležnim, kada sam tražio da se spriječi političko djelovanje i preuzimanje turističke zajednice od strane nove vlasti. Međutim, presuda Kantonalnog suda u Sarajevu vratila je vjeru u nezavisnost pravosuđa u BiH. Sud je potvrdio da je zakon prekršen i ja se nakon petnaest mjeseci od nelegalne smjene trebam vratiti na posao, jer nije bilo zakonito upisivanje u Upisnik koji vodi Federalno ministarstvo okoliša i turizma, odnosno oni su nelegalno sebe proglasili osobama koje predstavljaju Turističku zajednicu. Svojom presudom Sud je potvrdio da se u Turističkoj zajednici u vrijeme dok sam bio na njenom čelu nisu dešavale nezakonitosti ili pronevjere. Izvršeno je nekoliko inspekcijskih nalaza po zahtjevu Federalnog ministarstva okoliša i turizma i inspekcija je utvrdila da je sve u skladu sa Zakonom, a dignuta je neviđena hajka u kojoj su htjeli da me učine lopovom i čovjekom koji je zloupotrijebio položaj. Ukaljali su mi ime i ja ću tražiti za to odštetu, kazao je Almazaga Ćatović, najavivši svoj povratak na čelo Turistčke zajednice TK.

Ukoliko se to desi, njemu će se morati isplatiti sve plaće i kao i najavljena odšteta.

Da podsjetimo, Ćatović je kao jedini doktor nauka iz oblasti turizma na široj tuzlanskoj regiji, posljednjih petnaest mjeseci bio bez uposlenja. Njegov povratak u Turističku zajednicu mogao bi izazvati novu političku krizu u Tuzlanskom kantonu ukazujući na valjanost političkih odluka aktualne Vlade.

Pri tome, kuriozitet je da je Ćatoviću do odlaska u mirovinu ostalo samo deset mjeseci – navodi se u informaciji koja je proslijeđena našu adresu.

(TI/bmg)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.