Nakon akšam namaza: Večeras nastupa Nova hidžretska 1434. godina

by admin
| 8:57
1411_hidzretska
  •  
  •  
  •  
  •  

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, večeras 14. novembra, poslije akšam namaza (16 i 24 h), nastupa Nove 1434. hidžretska godina.

Prema islamskom kalendaru, tada nastupa 1. Muharem, dan koji muslimani s radošću dočekuju i obilježavaju kao novu hidžretsku godinu.

Hidžra je preseljenje Poslanika s.a.v.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu i polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara. Prema proračunu, Hidžra se dogodila 20. septembra 622. godine.

Utvrđivanje ovog događaja kao početka računanja vremena datira od halife Omera r.a , a odluka je donesena 17. godine nakon Hidžre. Mjesec Muharrem je određen kao prvi mjesec u godini, zato što se ponovo počinjalo s radom nakon povratka sa hadždža.

Era je, tako, započela ne sa danom Hidžre, nego sa prvim danom mjeseca Muharrema godine Hidžre. Taj prvi dan je bio petak, 16. temuz ( juli ) 933. godine seleukidske ere i 622. godine julijanskog (gregorijanskog) kalendara.

Hidžretska godina se računa prema lunarnom kalendaru i kraća je za 10 dana od sunčeve godine. Jedna hidžretska godina ima 354 ili 355 dana. Zbog toga dan hidžretske Nove godine nikad ne padaju na isti dan po gregorijanskom kalendaru (sunčevom kalendaru) nego kruži kroz sva godišnja doba.

Na ovdašnjim prostorima vlada običaj da se na dan dolaska Nove godine unese nešto novo u kuću, te tako simbolično obilježi novi početak.

Tuzlainfo / A. V. /

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.