Otvoren Festival “arTz”: Izložbe, radionice i filmska projekcija obilježili prvi dan

by admin
| 6:22

U ponedjeljak, 1.6.2015. godine, održavanjem radionica u Međunarodnom ateljeu Ismeta Mujezinovića započeo je Festival arTz.

Radionice pod nazivima „Film production I“ i „Film production II“ su vodili Ognjen Tomić, BAFTA pobjednik i Richard Edwards, Shooting P/D & Editor, uvaženi gosti Festivala, koji su samo za ovu priliku doputovali iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Festival je svečano otvoren u Međunarodnom ateljeu Ismeta Mujezinovića, gdje su istovremeno otvorene dvije izložbe: Izložba fotografija „Fotografija portreta“, internacionalnog karaktera, te samostalna izložba Herberta Gmeinera,(AUT). Publiku je najprije pozdravio Rusmir Krdžalić, direktor festivala, a potom Robert Andrejaš ispred Asocijacije za umjetnićku fotografiju BiH i Foto kino kluba Tuzla. Prisutnima se obratila i direktorica British Council-a BiH, Larisa Halilović i Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla. Festival je svečano otvorio gradonačelnik Tuzle, Jamin Imamović, koji je iznio svoj pozitivan stav o jednome ovakvom projektu.

Publika se potom preselila u Narodno pozorište Tuzla, gdje je održana tuzlanska premijera filma „Finding family“ Ognjena Tomića, po kojoj su gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva otvoreno odgovarali na pitanja publike.

Filmske radionice će se održati i danas, pod nazivima „Film productionIII“ i „Film production IV“, a svi zainteresirani mogu doći u Međunarodni atelje Ismeta Mujezinovića u 11h i u 14h. Od 16h do 17h zainteresirani će moći pogledati Nominirani BAFTA filmove u filmskome programu.

U Narodnome pozorištu Tuzla u 19:30 odigrat će se baletno plesna predstava „Odette i Odile“, nastala u koprodukciji SARTR-a i ASU Sarajevo.

Ulaz je slobodan za sve sadržaje koji će biti upriličeni tijekom Festivala savremene umjetnosti arTz, osim za Open Air Party.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.