U Tuzli predstavljen roman Bisere Boškailo: Karakondžula – roman o fatalnoj ljubavi

by admin
| 5:29
0811_boskailo
  •  
  •  
  •  
  •  

Pred predstavnicima medija, danas je predstavljen roman „Karakondžula“, autorice Bisere Boškailo, riječ je o njenom petom romanu:

– Prvi put sam se zaljubila u svoj roman, možda zato što sam danas zrelija kao spisateljica i što mogu da ocijenim šta je to dobro, a šta ne. Moji romani inače zadiru u psihu žene, u onaj dio koji nije vidljiv golim okom i smatram da je ovo djelo jače i od mene same – istakla je autorica Bisera Boškailo, te dodala da ovaj roman govori o fatalnoj ljubavi, a Karakondžula bi u prevodu značila simbol ljubavi, one vrste ljubavi od koje se ne može pobjeći.

Bisera Boškailo rođena je u Tutinu. Školovala se u rodnom mjestu, Sarajevu i Mostaru. Završila je studij maternjeg jezika i književnosti. Studij njemačkog jezika i književnosti nastavlja na Katoličkom univerzitetu u Eichstättu, gdje magistrira na temu Thomas Mann. Doktorira Njemačku književnost 2008. godine u Srbiji. Ono što je specifično za ovu autoricu jeste da je njena prva knjiga pjesama pod nazivom „Vilino kolo“ koja je izdata 1991. godine izgorila u proteklom ratu, ali je ponovo ugledala svjetlo dana pod nazivom „Vilino kolo i druge ljubavi“. Do sada je napisala romane: „Goli otok“ zatim „La Perla“, roman „Pešterkao“ kao i monografiju „Tomas Man na svojim izvorima“. Za poeziju je više puta nagrađivana, pa je tako i dobitnica nagrade Antun Branko Šimić. Najnovije knjige su roman „Bilija“ dobitnik Godišnje nagrade beogradskog uglednog izdavača „Dereta“ za 2009. godinu i roman „Karakondžula“ čija je motivsko-tematska vodilja čudnovata, neostvariva i lijepa apoteoza ljubavi.

U svojoj recenziji za roman „Karakondžula“ Sead Mahmutefendić će je napisao:

– Roman “Karakondžula” ima da zagrije dlanove književnoj kritici, čak i onoj polovično opreznoj i konvencionalno strogoj. Kao da se na nju čekalo, u fakturi njenog teksta imamo novu misao, novu liričnost proznog izričaja, bez oslonca na ovještale konvencije naše tradicije, sa izuzetkom Huminog Grozdanina kikota u bošnjačkoj književnosti, dok oni, oboje, vuku fantastične niti iz srpske književnosti demonološke provenijencije.

Nakon druženja sa novinarima Bisera Boškailo održala je i književni čas sa polaznicima literarne sekcije u Gimnaziji „Ismet Mujezinović u Tuzli.

Roman „Karakondžula“ je izašao u izdanju Bosanske riječi iz Tuzle.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.