Bez izmjene Zakona o visokom obrazovanju: SDP nije mogao obezbijediti većinu u Skupštini TK

by admin
| 17:36
0811_tk
  •  
  •  
  •  
  •  

Vladajuća koalicija, predvođena SDP-om, nije danas uspjela da obezbijedi većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona kako bi bile izglasane izmjene Zakona o visokom obrazovanju.

Suočeni s tim problemom u Klubu SDP-a su odlučili da zatraže odgađanje glasanja. Taj prijedlog je usvojen, ali nije preciziran novi termin skupštinskog zasijedanja.

Unija studenata Univerziteta u Tuzli dala je rok skupštinskim zastupnicima od šest dana.

-Ukoliko do tada ne budu usvojene izmjene, studenti će organizirati ulične proteste. Političari, nebitno kojoj opciji pripadaju, igraju se s nama. I mi ćemo izaći na ulicu i pokazati da se i mi znamo igrati-kazao je predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli Nedžad Hodžić.

Zastupnici iz političkih stranaka bili su spremni da podrže izmjene dva člana zakona kojim se regulira status studenata, ali je opozicija bila protiv ostalih izmjena i načina na koji je zakon dospio u skupštinske klupe.

Iz SDA su tražili da Skupština usvoji izmjene samo ova dva člana, ali je prijedlog odbijen. Umjesto toga uslijedilo je odgađanje glasanja o kompletnom paketu.

Izmene zakona nisu dobile ni ‘zeleno svjetlo’ od članova nadležne skupštinske komsije.

-Komisija je usvojila zaključak da se danas raspravlja o samo dva člana zakona koji reguliraju status studenata, a da se Ministarstvo i Vlada pristupe izradi novog zakona. Osnovne zamjerke članova komisije su bila da se u odnosu na nacrt zakona usvojen u maju ove godine pojavilo 13 novih članova koji nisu prošli javnu raspravu-kazao je Fahrudin Skopljak, predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Slične zamjerke imao je i Sindikat visokog obrazovanja.

-Ima dobrih, ali i strašno loših rješenja u predloženim izmjenama. Međutim, problem je u načinu na koji se sve uradilo, bez uvida ljudi sa Univerziteta, akademske zajednice, sindikata…-kazao je Zlatan Begić, predsjednik Sindikata, dodajući da bi se moglo reći da je ovo donošenje zakona dekretom.

Uprkos svim primjedbama, vladajuća koalicija željela je usvojiti izmjene, ali nije bilo dovoljno ruku. Na sjednici se nisu uopće pojavili po jedan zastupnik iz NS Radom za boljitak i SBB BiH, a Mijo Krešić iz HDZ nije želio dići ruku za izmjene zakona, iako su ga tokom brojnih pauza pokušali ‘odobrovoljiti’.

Ovo otvara pitanje budućeg funkcioniranja vladajuće koalicije (SDP, NS Radom za boljitak, SBB). I situacija nakon završetka sjednice govori da u koaliciji nešto ‘ne štima’. Naime, resorna kantonalna ministrica Nađa Avdibašić-Vukadinović (SDP) odbila je da da izjavu za Dnevni avaz?! Kada je uslijedilo pitanje novinarke Avaza, ministrica se jednostavno okrenula i prekinula davanje izjava svim okupljenim novinarima. 

(TI / Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.