Počinje Festival “arTz”: Svečano otvaranje večeras u 19 sati

by admin
| 13:20

Festival savremene umjetnosti “arTz” počeo je danas u Tuzli.

Festival savremene umjetnosti „arTz“ predstavlja „novi talas“ kulturnog života kroz umjetničke discipline atipične za Tuzlu, jedini festival u gradu koji pruža priliku mladim ljudima da se aktivno edukuju i uključe u produkciju festivala, osnažujući ih kao mlade – potencijalne menadžere u kulturi i buduće umjetnike profesionalce.

Rusmir Krdžalić, direktor festivala “arTz”, izjavio je za Fenu da je svečano otvaranje festivala “arTz ” večeras u 19 sati, ali  je festival sa svojim aktivnostima počeo u 11.00 sati.

Naime u toku dana su upriličene filmske radionice u Ateljeu “Ismet Mujezinović” s Ognjenom Oggijem Tomićem, dobitnikom nagrade BAFTA, Britanske akademije za film i televiziju, te Richom Edwardsom iz Londona, koji je između ostalog sarađivao i s BBC-om.

– Radionice su otvorenog tipa, pristupačne za sve građane – kazao je Krdžalić.

Večaras u 19.00 sati je svečano otvaranje Festivala u Ateljeu “Ismet Mujezinović” i otvaranje samostalne izložbe fotografije austrijskog fotografa Herberta Gmeinera, potpredsjednika Svjetske organizacije fotografa i predsjednika austrijske organizacije fotografa.

– Cilj Festivala savremene umjetnosti “arTz” ogleda se u kreiranju alternativnog nekomercijalnog sadržaja, ulaz na sve događaje je besplatan, festival koji će iz godine u godinu rasti na viši nivo a samim tim podizati sopstveni brend i promovirati grad Tuzlu –  kazao je Krdžalić, te istakao da je ovaj festival međunarodnog karaktera, imajući u vidu da su učesnici iz Velike Britanije, Italije, Austrije i iz svih zemalja regiona itd.

Krdžalić je kao poseban događaj izvojio Open Air Party, koji će  biti održan 6. juna na kompleksima Panonskih jezera u Tuzli, na kojem učestvuju DJ-evi Petar Dundov, Miss Soulfly, Novak, Borg, Vanyano, Doaman.

Također, večeras u 19,30 u Narodnom pozorištu Tuzla je premijera filma “Finding family” Oggija Tomića, za koju je dobio prestižnu filmsku nagradu BAFTA.

Festival je obogaćen različitim sadržajima: Jazz koncert, baletni nastupi, ambijentalno pozorište, kino na otvorenom, ambijentalne promocije književnih uradaka i otvoren  je do 9 .juna, a programski sadržaji su besplatni i dostupni svim korisnicima projekta.

“Artz” će se održavati na sljedećim lokacijama: Međunarodni atelje “Ismet Mujezinović”, Narodno pozorište Tuzla, Dom mladih Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Bosanski kulturni centar TK, Arheološki park i Panonska jezera.

Program festivala pogledajte na ovom linku.

(TI/Fena)