Velika akcija MUP-a TK: Privedeno deset osoba, zaplijenjeno oružje, municija, računari…

by admin
| 16:48
0511_mup

Postupajući po Operativnom  planu na sprovođenju zajedničkih policijskih mjera i radnji na sprečavanju i hvatanju izvršilaca krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata na širem području, službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a su u prva dva dana ovog mjeseca na više lokacija u općinama Tuzlanskog kantona izvršili 14 pretresa.

Pretresi su vršeni na području općina Tuzla, Živinice, Srebrenik, Gradačac, Lukavac i Gračanica, a snage MUP-a TK-a su vršili pretrese porodičnih kuća, poslovnih prostora, pomoćnih objekata i putničkih motornih vozila, koja koriste lica koja su sklona izvršenju krivičnih djela, krađa, teških krađa, razbojništva i sličnih aktivnosti.

Prilikom pretresa pronađeno je i između ostalog izuzeto: 12 paketića opojne droge „Marihuana“, automatska puška marke „CZ M70 AB2“, puškomitraljez marke „CZ M72“, gasni pištolj, veća količina municije različitog kalibra, 12 okvira za automatsku pušku, sedam ručnih bombi „kašikara“, 15 nizajućih redenika za municiju, optički nišan, 16 registarskih tablica, felge, navigacije, elektrošok, računar, laptop, mobilni aparati…

Nakon izvršenih pretresa, u službenim prostorijama je izvršena kriminalistička obrada 10 lica, koja se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima „Teške krađa”, „Krađa“, „Nedozvoljeno držanje oružja i minskoeksplozivnih sredstava“, „Posebni slučejevi krivotvorenja isprava“ i „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

Službenici policije MUP TK-a će nakon prikupljene dokumentacije i potrebnih vještačenja u narednom periodu Kantonalnom tužilaštvu TK-a podnijeti Izvještaje o učinjenom krivičnom djelu protiv šest lica i to: A.K., rođen 1985. godine iz Tuzle, M.Ž., rođen 1984.godine iz Tuzle, A.C. rođen 1989.godine iz Tuzle, J.M., rođen 1988.godine iz Živinica, N.B. rođen 1976.godine iz Gračanice i E.O., rođen 1984.godine iz Lukavca, zbog osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela Teške krađe, Krađe i dr., dok je jedno lice Ž.B. rođen 1986. godine iz Tuzle nakon kriminalističke obrade dana 03.11.2012.godine uz Izvještaj o učinjenom krivičnom djelu „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ predat nadležnom Tužilaštvu.

(TI)