Tužilaštvo TK: Pritvoren osumnjičeni za paljevinu kancelarije Faruka Balijagića

by admin
| 9:12

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog privora za devetnaestogodišnjeg Adija Burdu iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo paljevina u februaru 2015.  godine, kada je zapalio kancelariju advokata Faruka Balijagića u Tuzli.

Postoji osnovana sumnja da je Burda 13. februara 2015. godine oko 23 sata, kako bi zapalio kancelariju advokata Balijagića,  kroz otvoreni prozor kupatila u objektu iz kanistera od 5 litara izlio benzin i zapalio ga. Uslijed paljenja i  velike brzine sagorijevanja  stvorili su  se  pritisak i udarni talasi,  te je došlo do  eksplozije koja je izbila ulazna vrata i prozore  u kancelariji.

Požarom je pričinjena velika materijalna šteta u prostorijama.

Nakon izvršenja krivičnog djela Tužilaštvo je u saradnji sa  MUP-om TK i Federalnom upravom policije  obavilo  niz različitih istražnih radnji i vještačenja. Pripadnici MUP-a TK su identificirali osumnjičenog i lišili ga  slobode 29. maja ove godine.

Nakon izvršene kriminalističke obrade  Burda je,  uz izvještaj o počinjenom kirivičnom djelu,  predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. Istraga u ovom predmetu je i dalje u toku – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.