„Dva pravo, dva krivo, pa nabaciš“: U Tuzli izložba ručnih radova od vune!

by admin
| 8:10
3110_izlozba_vuna

Udruženje „Kreativa” iz Tuzle organizator je izložbe ručnih radova od vune pod nazivom”Dva pravo, dva krivo, pa nabaciš- Vuneni proizvodi i tradicija”, koja će biti otvorena u četvrtak, 1. novembra sa početkom u 18 sati u velikoj galeriji BKC-a Tuzla.

Udruženje Kreativa je uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, Ministarstva razvoja i poduzetništva VTK i FMOIT Sarajevo uspjela da pokrene inicijativu o očuvanju i zaštiti tipičnog proizvoda vune putem edukacije i praktičnih radionica.

Na izložbi će biti prezentovana vuna koja je prozvod ovčara sa područja TK, proizvodi ručne izrade, koje su izradile žene u radionicama Udruženja «Kreativa » u prostorijama UHO «Lotosice» uz stručni nadzor Kadire Nukić i modnih dizajnera članica udruženja.Projekat ima za cilj da ekonomski ojača žensku populaciju, osobe sa invaliditetom i žene iz ruralnih područja sa područja TK, Kalesije i Živinica.

Vuna kao prirodni potencijal naše zemlje je postala ekološki problem.O udruženju:Udruženje «Kreativa» osnovano je 2006-e godine. Predstavlja umjetničko kreativno udruženje koje se bavi zaštitom starih zanata i nematerijalnih vrijednosti.
Osnovni cilj udruženja je širenje kreativnog stvaralaštva putem edukativnih seminara i radionica.Od 2008-e godine je potpisnik protokola o saradnji sa JU BKC u Tuzli, član foruma za zaštitu kulturne baštine u BiH, član ekoalicije, UNESCO MDGF projekta Kultura za razvoj i mreže za Razvoj tipičnih proizvoda u sjeveroistočnoj Bosni i Zlatiborskom okrugu u Srbiji 2012. godine.

TI / BKC Tuzla