Eksterna matura u TK – test ili kviz: Od 1200 maturanata samo 21 sa odličnom ocjenom

by admin
| 17:09

Asocijacija Srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, povodom održavanja eksterne mature za učenike gimnazija, koji se u Tuzlanskom kantonu provodi od 2006. godine, uputila je Pedagoškom Zavodu Tuzlanskog Kantona Otvoreno pismo koje prenosimo u cjelosti :

“Poštovana/i, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koja okuplja sve srednjoškolce i srednjoškolke u cijeloj BiH, te zastupa interese i prava istih.

Razlog zbog kojeg Vam se obraćamo jeste Eksterna matura za učenike gimnazija, odnosno Test općeg znanja koji je u Tuzlanskom Kantonu održan u utorak, 26.05.2015. Naime, nakon izvršenog testiranja i saopštavanja rezultata istog, veliki broj srednjoškolaca iz Tuzlanskog kantona nam se požalio na test. Učenici se osjećaju povrijeđeno, potrešeno i smatraju da znatan dio pitanja na Testu općeg znanja, uopšte nije u skladu sa nastavnim planom i programom, te okvirnim smjernicama za Eksternu maturu koje je izdala Vaša institucija. Dalje, srednjoškolci navode kako je veliki broj pitanja bio usko specijaliziran za neke oblasti, na koje čak ni učenici sa izborne nastave nisu znali dati odgovor.

Nakon što smo primili pritužbe učenika, malo smo bolje istražili Eksternu maturu.  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i Vi, Pedagoški zavod TK, izdali ste 2006. godine „Predmetni ispitni katalogu za opću maturu“ u kojem su nabrojane sve oblasti koje će se naći na testu i iz kojeg učenici treba da se spremaju za već pomenuti test. S obzirom da poslije 2006. godine nije izdata ni jedna izmjena ili dopuna ovog kataloga, verzija iz 2006. godine se smatra još uvijek važećom pa su se učenici spremali uz njenu pomoć. Pronašli smo disparitete između oblasti u Katalogu i oblasti koje su se pojavile na ovogodišnjem Ispitu. Npr.
Pod predmetom informatika stoji : „učenici iz predmeta Informatika, oblast „8. Informacioni sistemi i baze podataka“, trebaju znati objasniti pojmove –informacioni sistem, -informacijski proces i –baza podataka“.  Međutim, pitanja koja su se našla na testu bila su praktično rješavanje problema programiranja. Također, nigdje u spomenutom katalogu nije navedeno da učenici moraju poznavati računanje u binarnom, heksadecimalnom i oktalnom sistemu, a jedan od zadataka na testu se zasnivao baš na tome.

Iz predmeta Historija/Istorija/Povijest u katalogu stoji da učenici treba da posjeduju znanja iz  oblasti iz perioda 1. i 2. Svjetskog rata. Maturanti na testu nisu imali nijedno pitanje iz tih oblasti. Umjesto toga, našla su se pitanja iz perioda prije Krista, Srednjovijekovne Bosne i Osmanskog carstva.

Neadekvatnih pitanja je bilo i iz predmeta „tjelesni i zdravstveni odgoj“. Učenici su iz Tjelesnog i zdravstvenog odgoja na testu dobili pitanja modernom petoboju, te geslu Olimpijskih igara i to na latinskom.

Osim navedenih, na testu je bilo još mnogo pitanja koja nisu bila obrađena prilikom obrazovanja u gimnazijama na podrčju Tuzlanskog Kantona, kao ni navedena u pripremnom katalogu koeg ste Vi izdali.

Nadalje, u nekim školama, komisija koja je nadgledala odvijanje testiranja nije dopustila učenicima korištenje digitrona. Na pitanje „zašto“, odgovor je bio kako imaju 3 sata što je sasvim dovoljno da se računa bez korištenja digitrona. Također, bilo je zabranjeno i korištenje logaritamskih tablica, koje su zajedno sa digitronom u dosadašnjim godinama uvijek bile dopuštene. Učenici smatraju da su im digitroni bili i te kako potrebni, jer čak ni oni najbolji ne mogu velikom brzinom vršiti računske radnje sa tri decimale koje se pojavljuju u zadacima iz oblasti “Fizika”.

Također, na testu su se pojavila pitanja o vremenskim zonama istočno i zapadno od Greenwich-a, te pitanja o tačnim datumima smjena godišnjih doba u Sidneju, iako poznavanje o vaneuropskim državama i gradovima nije navedeno kao obavezno

Od 1200 maturanata na Tuzlanskom Kantonu koji su polagali eksternu maturu, samo je 21 dobilo odličnu ocjenu, što je za gimnazije i obrazovni sistem Tuzlanskog Kantona poražavajuće.

Ocjena sa eksterne mature ne ulazi u prosjek, ali i dalje je neoprostivo ono što se desilo 26.05.2015.  Maturanti su ogorčeni i smatraju da je test općeg znanja postao kviz.

Kao Asocijacija koja zastupa sve srednjoškolce, od Vas zahtjevamo da inspektorat Pedagoškog zavoda, ali i inspektorat Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta TK izvrši provjeru Testa općeg znanja kao i istraži da li su osobe koje su sastavljale test upoznate sa planom i programom, te da li posjeduju nužne informacije o trenutnom stanju srednjoškolskog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

Za ponavljanje testa je kasno, prvi prijemni rokovi na fakultetima se bliže te nam to i nije cilj. Samo želimo odgovore i objašnjenja. Eksterna matura je odlična prilika za učenike da se pripreme za predstojeće prijemne ispite, te smatramo da je ne treba odbacivati, ali svakako treba poraditi, prije svega, na njenoj verifikaciji, te pripremi učenika za Maturu.

Ako odlučite poraditi na trenutnom sistemu maturskih ispita, obavezno nas kontaktirajte jer Vam želimo pomoći u tome kao direktan kontakt sa srednjoškolcima i zastupnik njihovih potreba.

Do tada, nadamo se da ćete odgovoriti na naše pismo, kao i uzeti u razmatranje žalbe maturanata Tuzlanskog Kantona – navedeno je u Otvorenom pismu koje potpisuje Upravni odbor Asocijacije Srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.