Widnows 8 od danas dostupan i u BiH: Urađene i prve bosanske aplikacije!

by admin
| 18:02
2610_windows
  •  
  •  
  •  
  •  

Microsoft je jučer objavio dostupnost Widnows 8 za svoje korisnike širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Od 26. oktobra ove godine, korisnici i kompanije u cijelom svijetu će biti u mogućnosti da iskuse sve što Windows 8 nudi: odlični novi korisnički interfejs, širok izbor aplikacija dostupnih na Windows Store (online mjesto za besplatno preuzimanje i kupovinu aplikacija), dostupnost na više od 1000 Windows 8 certificiranih računara i tableta.

Windows 8 je dostupan za dowload i za nadogradnju postojećih operativnih sistema putem interneta na više od 140 tržišta i 37 jezika, kao i na prodajnim mjestima širom svijeta uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“Sa lansiranjem Windows 8, Microsoft razotkriva maštoviti Windows svijetu”, izjavila je direktorica Microsoft BiH Lejla Zukić-Krivdić.

“Ako želite tablet ili računar, u ovisnosti da li želite koristiti ili kreirati, ili želite da radite ili se igrate – Windows 8 nudi u potpunosti personalizovan doživljaj koji se uklapa u Vaš jedinstveni stil i potrebe. Ponosna sam što već imamo i prve domaće aplikacije, koje će moći besplatno preuzeti preko Windows Store-a, a to su aplikacije internet stranica: depo.ba, posao.ba, info.ba i harwarebase.net. Sigurna sam da je ovo samo početak i da ćemo vrlo brzo povećati broj sadržaja razvijenih za korisnike u Bosni i Hercegovini”, dodala je Zukić-Krivdić.

Windows 8 je dostupan u prodaji u dvije verzije, Windows 8 i Windows 8 Pro, te za poslovne korisnike u verziji Windows 8 Enterprise, koja nudi nove mogućnosti u mobilnoj produktivnosti sa Windows To Go, DirectAccess, i BranchCache, kao i sa pojačanom zaštitom kroz BitLocker i AppLocker.

Istovremeno se lansira i novi član Windows porodice dizajniran za tablete na ARM procesorima, Windows RT koji na ovim uređajima dolazi unaprijed instaliran.

Windows 8 donosi i novi, brzi i tečni Start ekran, koji korisnicima omogućava pristup aplikacijama i sadržajima koji su im najbitniji, te potpuno novi Internet Explorer 10 koji je savršen za dodir sa ugrađenim cloud mogućnostima sa SkyDrive, saopćeno je iz Microsofta BiH.

Microsoft je mislio i na sve korisnike koji su koji su u periodu od od 2. juna 2012. i 31. januara 2013. godine kupili Windows 7 i omogućio im da nadograde svoj operativni sistem na Windows 8 Pro po cijeni od $ USD 14.99.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.