Muftijstvo tuzlansko: Pokažimo solidarnost prema starima, siročadi i siromašnima

by admin
| 8:23
2610_muftiluk
  •  
  •  
  •  
  •  

Bajramsku poruku uputilo je Muftijstvo tuzlansko, a prenosimo je u cjelosti:

Allahu Uzvišenom hvala na još jednim bajramu, koji dočekujemo u svojim porodicama, džematima i u našoj domovini. Hvala Gospodaru svjetova, čija milost se pruža na Njegove smjerne robove.

Upućujemo salavate Njegovom časnom poslaniku Muhammedu, a.s., i njegovoj porodici i sljedbenicima u svim vremenima. Bajrami muslimanima predstavljaju dane posebnog duhovnog ozračja i radosti.

U njima se naše duše raduju, jer osjećaju ljepote vjere i privrženosti čistoj ideji islama. Dani Kurbanskog bajrama su dani potvrde te naše vjere i privrženosti. Svojim kurbanom se približavarno našem Stvoritelju. U žrtvovanju dijela našeg materijalnog dobra mi se uzdižemo iznad prizemnog egoizma. Darivanjem kurbana našim komšijama, prijateljima i rodbini, a posebno siromašnima, naša humanost se manifestira kao plemenito svojstvo.

Draga braćo i sestre. Dok naši hadžije upućuju dove za sebe, svoje porodice i džemate, naša srca trepere u čežnji za druženjem na najodabranijim mjestima na ovome svijetu. Arefat je mjesto dove i mjesto gdje se vjera doživljava u svojoj punini, a hadž je vrhunac svih naših ibadeta. Pridružimo se našim hadžijama u našim dovama. U danima ovoga bajrama zamolimo našeg Gospodara da nam dadne Svoju uputu i bereket, da nam olakša tegobe s kojima se susredemo, da posvijetli naše staze kojima hodamo.

Zamolimo Allaha da nam promijeni naše stanje nabolje i učini našu domovinu sigurnim i prosperitetnim mjestom življenja. Pokažimo našu ljudsku solidarnost naročito prema starima, siročadi i siromašnima u našoj zajednici. Neka se naša radost bajrama osjeti i u njihovim domovima, a naša srca smekšaju.

Svim muslimanima želimo: Bajram šerif mubarek olsun!

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.