Sprema se rekonstrukcija Vlade TK: Hoće li Kukić naći dovoljan broj poslaničkih ruku?!

by admin
| 14:50

Prema nezvaničnim informacijama, Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, sutra će pokrenuti proces rekonstrukcije Vlade Tuzlanskog kantona.

Prema Gutićevim mjerilima učinkovitosti, u prvih 100 dana Vlade na čijem je čelu, svoj zadatak nisu ispunili dva ministra iz DF-a – ministar unutrašnjih poslova Alen Gadžo i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsada Begović, te dva ministra iz struje unutar SDA čiji kadrovi nisu pod uticajem Mirsada Kukića – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.

– Mi stojimo iz svojih ministara i svega onoga što su do sada oni uradili i što će raditi , naravno ukoliko je to prvenstveno u skladu sa zakonom ove države i ako je u cilju prosperiteta njenih građana. Nećemo i ne možemo dozvoliti da druge stranke odlučuju o kvalitetu rada naših ministara, jer oni prvenstveno i jedino odgovoraju građanima ovoga kantona za svoj rad – istakao je Mahir Mešalić, predsjednik DF Tuzlanskog kantona.

Međutim, teško je očekivati da će Gutićeva inicijativa dobiti podršku u Skupštini TK-a, jer će mu za rekonstrukciju Vlade trebati glasovi poslanika DF-a i dijela poslanika SDA koji nisu pod kontrolom Gutićevog upravljača Mirsada Kukića, odnedavno predsjednika KO SDA Tuzlanskog kantona.

Smjena pomenutih ministara u sadašnjem odnosu snaga u Skupštini TK-a, bit će moguća jedino ako se Kukićevom klanu pored poslanika BPS-a i NSRZB pridruže i poslanici opozisije kojoj pripadaju SBB, SDP i SZBiH.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.