Danas unutarstranački izbori SDP BiH: U TK za 27 kandidata glasa 5.200 članova SDP BiH

by admin
| 6:08

Na unutarpartijskim izborima SDPBiH, koji će se održati, danas u nedjelju 31.5.2015. godine, svi članovi će, po principu „jedan član – jedan glas“, birati predsjednike općinskih/gradskih i kantonalnih/regionalnih organizacija SDP u Bosni i Hercegovini.

Izbornim procesom, u skladu sa Pravilnikom o održavanju ovih izbora, rukovode općinske/gradske (OIK/GIK) i kantonalne/regionalne izborne komisije (KIK/RIK), a na nivou BiH Centralna izborna komisija SDPBiH (CIK).

U Tuzlanskom kantonu pravo glasa će imati oko 5200 članova SDP. Oni će, između tri kandidata birati predsjednika Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla, također između tri kandidata predsjednika Gradske organizacije SDP BiH Tuzla i između 21 kandidata   (jedna kandidatkinja) predsjednike 12 općinskih organizacija SDP u TK (Živinice, Lukavac, Gračanica, Gradačac, Srebrenik, Kalesija, Banovići, Kladanj, Čelić, Sapna, Doboj Istok i Teočak ).

Izbori će se održati na 58 biračkih mjesta  u Tuzlanskom kantonu, navedenog datuma od 07,00 do 19,00 sati, nakon čega će se prebrojati glasovi i utvrditi izborni rezultati. Ukoliko niko od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu glasova izašlih glasača u dotičnoj općini/Gradu ili Kantonu, u toj izbornoj jedinici će se za sedam dana održati drugi krug izbora između dva kandidata koji su dobili najviše glasova.

Po završetku ovih izbora, sve općinske/Gradska organizacije SDPBiH u TK će do kraja juna, a Kantonalna organizacije Tuzla do polovine jula 2015. godine, održati svoje izvještajno- izborne konferencije na kojima će se izabrati novi općinski/Gradski i Kantonalni odbor kao najveći politički organi ovih organizacija SDP, te nadzorni odbori za nadzor  nad djelovanjem i odlučivanjem u partijskim organima sa aspekta Statuta SDP BiH i za postupanja po žalbama članstva – saopšteno je iz SDP-a BiH.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.